.Index Actualitate Administratie

O stemă, patru însemne Simbolurile urbei, subiect neinteresant pentru locuitorii ei

stema petrosaniStema municipiului Petroşani, necunoscută de cetăţeni. În anul 1999 a fost aprobată de către Guvern stema municipiului Petroşani. Fiecare localitate are un însemn distinctiv, simbolic pentru zonă. Locuitorii municipiului Petroşani nu ştiu sau nu îi interesează cum arată stema localităţii.

 

Stema municipiului Petrosani se compune dintr-un scut scartelat piezis.În primul cartier, pe fond roşu, o floare-de-colt (floarea-reginei), de argint. În cartierele doi şi trei, pe fond de azur, câte un brad natural.În ultima partitiune, pe roşu, o carte deschisă, naturala, pe care broseaza doua ciocane incrucisate, negre. Scutul este timbrat de o coroana murala formată din cinci turnuri crenelate de argint.

 

Petroşănenii nu ştiu ce reprezintă aceste simboluri, iar pentru cele două ciocane, acestea fiind cele mai reprezentative răspunsurile duc în era trecută.

 

“Sunt semne ale comunismului cele două ciocane”, spune un petroşănean.

 

“Nu ştiu ce reprezintă stema şi nici nu mă interesează. Pot să trăiesc fără a cunoaşte detaliile acestea”, spune un alt petroşănean.

 

Sunt însă şi persoane care cunosc ce reprezintă cele două ciocane.

 

“Ciocanele de pe stema municipiului Petroşani reprezintă mineritul. Aceasta a fost industria de bază a zonei. Cartea este institutul de mine”, ne spune Dumitru, un petroşănean de vârsta a treia.

 

Potrivit Monitorului Oficial, brazii şi floarea-reginei evoca relieful muntos al zonei, cartea deschisă aminteste existenta în acest municipiu a unicului institut din ţara care pregăteşte cadre cu studii superioare în domeniul industriei miniere, cele doua ciocane incrucisate – simbolul mineritului – evidenţiază traditia medievala a acestei activităţi economice, iar coroana murala, însemn al centrelor urbane, vorbeşte despre unitatea obstii.

 

Stemă reprezintă ansamblul semnelor distinctive și simbolice care alcătuiesc blazonul unei persoane, instituții, localități, provincii sau unui stat exprimând atributele și/sau elementele ce privesc istoria sau originea. Conform științei heraldice o stemă se compune din următoarele categorii de elemente: scut, figurile heraldice și elementele exterioare ale scutului.

Monika  BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.