.Index Actualitate

10 ani de vorbe privind dezvoltarea

Dezvoltarea turismul din Valea Jiului este dezbătută de un deceniu. De 10 ani se încearcă dezvoltarea turismului, astfel încât acesta să devină o alternativă la minerit. În cei 10 ani, banii au ajuns cu țărâita pentru aceste proiecte care sunt realizate nici măcar în proporție de 50%. În acest sens, senatorul PMP, Haralambie Vochițoiu îi solicită ministrului Fondurilor Europene lămuriri vizavi de aceste proiecte care ar putea ajuta la relansarea zonei din punct de vedere economic, dar și turistic.

“Județul Hunedoara are bogăția naturală și minerală pe care puține unități administrativ-teritoriale din România le au la dispoziție. Turismul este alternativa pentru mineritul din Valea Jiului și în acest sens, în ultimii ani s-au făcut pașți importanți pentru a se dezvolta stațiunile montane din municipiile Petroșani, Lupeni și Vulcan. Potrivit OUG nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism, în România turismul reprezintă un domeniu prioritar al economiei naționale. De aproape 10 ani se vorbește despre dezvoltarea turismului în Hunedoara, însă realitatea înconjurătoare face notă discrepantă cu declarațiile publice”, arată senatorul PMP, Haralambie Vochițoiu.

Banii pentru proiectele de dezvoltare a turismului din Valea Jiului trebuiau să vină de la bugetul de stat. Potrivit documentelor, Ministerului Dezvoltării, nivelul de cofinanţare a proiectelor derulate în comun de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi autorităţile publice locale este următorul, unităţile administrativ-teritoriale asigură până la 50%, dar nu mai puţin de 5%, din valoarea totală a contractelor de lucrări încheiate în conformitate cu legislaţia în vigoare, exceptând domeniul schiabil,  unităţile administrativ-teritoriale asigură până la 50%, dar nu mai puţin de 5%, din valoarea contractului aferent realizării documentaţiei tehnico-economice, încheiat în conformitate cu legislaţia în vigoare, în cazul domeniului schiabil, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului finanţează procurarea instalaţiilor de transport pe cablu şi montajul acestora, în limita fondurilor disponibile.

“În răspunsurile primate, atât în 2013, de la ministrul delegate pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri șI Turism cât șI cel din anul 2016 de la ministrul Economiei, Comerțului șI Relațiilor cu Mediul de Afaceri, ținându-se cont de potențialul turistic șI de contextual social șI economic al Văii Jiului, Autoritatea Națională pentru Turism intenționează să continue sprijinirea financiară a proiectelor din stațiunile montane aflate în municipiile Petroșani, Lupeni șI Vulcan, dar acest lucru este condiționat de alocările financiare de la bugetul de stat. Având în vedere aceste considerente, vă rog domnul ministru să îmi comunicați dacă în strategia ministerului dumneavoastră pentru perioada 2014-2020, există posibilitatea accesării de fonduri pentru continuarea invetsițiilor în turismul românesc, în special pentru cele începute și nefinalizate”, arată senatorul PMP, Haralambie Vochițoiu.

Potrivit celor de la minister, prioritate vor avea investiţiile în infrastructura balneară şi proiectele a căror valoarea nu depăşeşte 5 milioane de euro.

“vor fi finanţate numai proiectele la scară mică, valoarea proiectului nu trebuie să depăşească 5 milioane de euro. Impactul economic rezultat în urma implementării trebuie să fie clar demonstrat. Astfel vor avea prioritate la finanţare acele obiective localizate în teritorii conectate la creşterea economică, a căror dezvoltare va contribui în mod direct la creşterea competitivităţii arealului în care sunt realizate”, se mai arată în document

Activităţile specifice turismului şi infrastructurii aferente pot fi finanţate prin intermediul axei prioritare 7 a POR – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului. Bugetul total dedicat acestei axe prioritare este de 118 milioane de euro.

În Valea Jiului au fost începute în urmă cu aproape 6 ani lucrări de dezvoltare a staţiunilor montane Straja, Parâng şi Pasul Vâlcan. Proiectele au fost anunţate cu surle şi trâmbiţe, valoarea lor totală fiind de aproape 200 de milioane de euro. Acum, se pare că prioritate la finanţare chiar şi din fonduri europene vor avea proiecte la scară mică.

Anul acesta, municipiile Petroșani și Lupeni au primit câte 2,6 respectiv 4 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la domeniile schiabile din Parâng și Straja.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.