.Index Actualitate

Ancheta DNA la CEH încă la stadiul de cercetare

Se împlinesc doi ani de când procurorii DNA au descins la Complexul Energetic Hunedoara. În luna iulie a anului 2015, procurorii DNA au dat buzna la societatea energetică de unde au ridicat cutii întregi cu documente. La aproape doi ani de la acțiune, încă nu există nicio soluție ce poate fi făcută publică.

“Dosarul la care faceţi referire se află în lucru la Serviciul Teritorial Alba, iar alte informaţii nu pot fi făcute publice în acest moment, deoarece li se aplică dispoziţiile articolului 12 alin.1 lit. e şi f din Legea 544/2001”, arată un răspuns al DNA.

Mai exact, oficialii DNA susțin că informațiile din dosar nu pot fi făcute publice „în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare; informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces”, potrivit legii la care fac referire.

Dosarul face referire la importul de cărbune care a avut loc la Complexul Energetic Hunedoara. Cei care au semnat pentru importurile de cărbune care au adus prejudicii considerabile societăţii vor da acum cu subsemnatul în faţa organelor de urmărire penală. Corpul de control al primului-ministru a trimis dosarul la DNA, iar în urmă cu doi ani au început şi acţiunile.

“Corpul de Contrl al primului-ministru, ca organ cu atribuţii de control a sesizat organele de urmărire peală, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia, privind operaţiunile sau actele ilicite în legătură cu care au rezultat indicii de săvârşire a unor posibile fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală, sau după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor şi asupra vinovăţiei”, se arată într-un răspuns al Corpului de control al primului ministru.

În decursul anilor, CEH a importat sute de mii de tone de cărbune, deşi acestea nu au fost necesare, stocurile termocentralelor având suficientă resursă. Mai mult decât atât, în anumite cazuri, cărbunele din import a fost mai scump decât cel produs în Valea Jiului.

 

Monika BACIU

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.