.Index Actualitate Administratie

Bugetul şcolilor diminuat cu 50%

02-primarie-petrosani-1Taxele rezultate din închirierea spaţiilor excdentare din cadrul unităţilor de învăţământ se împart cu administraţia locală. Conform noilor reglementări, taxele rezultate din închirierea spaţiilor care nu sunt folosite în procesul didactic se împart cu primăria. Astfel, veniturile şcolilor se vor diminua din acest punct de vedere cu 50 de procente.

 

“Conform modificarilor aparute la legea educatiei nationale pe 2011se impune elaborarea unei metodologiaprobate de catre consiliul local, consiliile locale in general din tara, cu privire la modalitatea de inchiriere a spatilor eccedentare din unitatile de invatamant. Este cunoscut faptul ca terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea unitatile de invatamant apartin domeniului public al unitatilor administrativ teritoriale si sunt doar in administrarea institutilor de invatamant. Ca atare se impune consiile locale sa aprobe astfel de metodologii in sensul ca consiliul trebuie sa stabileasca regulile dupa care se organizeaza licitatile, licitatiile in vederea inchirierii acestor spatii si sa stabileasca cota din chirie pe care scolile o pot pastra. Acum scolile nu vor mai putea pastra ca venituri cu totul 100% din chiria incasata pe aceste spatii doar 50%. Este o cota stabilita prin legea privind bunurile proprietate publica, legea 213/98 care stipuleaza ca titularul de administrare poate pastra o cota cuprinsa intre 20-50%, cota care este stabilita de catre consiliu. Prin acest proiect de hotarare se propune ca scolile sa pastreze maxim de 50%. Scolile vor trebui la sfarsitul fiecarui an scolar sa faca o inventariere a acestor spatii si sa vina cu ele catre consiliul local si sa ceara aprobarea noastra si a inspectoratului inainte de orice licitatie. Noi vom intra in consiliul local care va adopta o hotarare de consiliu care aproba scoaterea la licitatie a spatiului eccedentar respectiv. Este vorba de Sali, chioscuri sau cladiri care nu mai sunt folosite sau nu se mai tin cursuri. Este clar ca procesul de invatamant nu mai trebuie sa fie afectat in niciun fel. Este vorba doar de lucruri eccedentare si de aceea si in titlu se foloseste cuvantul eccedentar. Consiliul va aproba prin hotarare scoaterea la licitatie si chiria va fi stabilita de catre evaluator ca sa nu fie discutii”, a declarat Adrian Negoe, secretarul Primăriei Petroşani.

 

Mai multe unităţi de învăţământ de pe raza municipiului Petroşani deţin astfel de spaţii, însă nu toate au fost închiriate, astfel încât acestea să producă venituri.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.