.Index Actualitate

Cererile Sindicatului Muntele

Sindicaliștii de la Muntele au o serie de solicitări pentru continuarea activității miniere din Valea Jiului. Cei de la Sindicat au transmis punctul lor de vedere și Ministerului Energiei.

“În ultima perioadă de timp conducerea ministerului, prin domnul secretar de stat Vișan, cât și conducerea Complexului atât prin directorul general, cât și prin directorul general adjunct domnul Nica, au avut poziții referitoare la viitorul Complexului Energetic Hunedoara. Am dori să precizăm și noi care a fost poziția Sindicatului Muntele încă de la întălnirea de la București de acum o lună de zile cu domnul ministru Toma Florin. Astăzi printr-o nouă adresă am nuanțat foarte clar care este poziția Sindicatului Muntele în ceea ce privește viitorul CEH”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Reprezentanții angajaților Complexului Energetic Hunedoara au mai multe propuneri, printre care acordarea unui ajutor de stat pentru toate unitățile miniere și declararea huilei resursă energetică de interes național.

“În ceea ce privește mineritul, Sindicatul Muntele solicit acordarea ajutorului de stat tuturor minelor din Complexul Energetic Hunedoara cu funcționare cel puțin până în anul 2034 și tot până atunci am dori să funcționeze și Preparația Coroiești chiar dacă la momentul de față ea este sector al EM Lupeni.

În ceea ce privește partea energetică Sindicatul muntele susține variant cu două grupuri pe cărbune din Valea Jiului la Mintia, care să îndeplinească toate condițile de mediu, iar la Paroșeni terminarea instalației de desulfurare și funcționarea grupului existent tot cu huilă din Valea Jiului. În ceea ce privește întreg Complexul, Sindicatul Muntele solicit ca acesta să devină un subiect de discuție în CSAT pentru a fi declarat element care asigură siguranța sistemului energetic național lucru care respect directive 72/2009 a Consiliului Europei. Acesta este poziția noastră oficială în ceea ce privește viitorul CEH”, mai spune Darius Câmpean.

Sindicaliștii spun că orice decizie legată de închiderea unor unități miniere trebuie discutată.

“Am spus de câte ori ne-am întâlnit atât cu domnul secretar de stat Vișan cât și cu domnul ministru și am repetat-o și azi în adresa trimisă acestora că orice variantă vor alege dânșii, pentru că se aduce în discuție tot mai des variant veche aceea prin care EM Lupeni să-și oprească activitatea de producție anul acesta iar Lonea să funcționeze până în 2018 după care să intre pe programul de închidere, iar la Mintia să se funcționeze cu un grup pe gaz. Noi am solicitat ca indifferent de varianta care va fi aleasă, aceasta să nu se aplice până nu vor avea loc discuții pe seama lor cu sindicatele. Sperăm ca ministerul să înțeleagă faptul că noi nu am fost de acord cu vechea variantă, dar la momentul respectiv  ni s-a spus că este singura soluție. Considerăm că actual conducere de la minister și actualul guvern ar putea duce la o schimbare în ceea ce privește viitorul Complexului, dar asta înseamnă ca statul roman să își assume și să lupte pentru această idée”,  a conchis Darius Câmpean.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.