.Index Actualitate Politica

Comunicat de presă PNL Hunedoara

De ce nu poate fi salvat CEH de PSD?

Demagogia PSD nu cunoaște limite în preajma campaniei electorale. Candidații Cristian Resmeriță și Laurențiu Nistor promit soluții salvatoare pentru CEH în condițiile în care ambii se numără printre groparii mineritului din Valea Jiului și a industriei termo-energetice din județul Hunedoara. PSD nu poate salva CEH pentru că PSD a distrus CEH. Partenerii lor în proasta gestiune a intereselor minierilor și energeticienilor, fostul director Constantin Jujan și liderul de sindicat Petre Nica se regăsesc, la ”pachet” în PMP, un alt partid care promite minuni în cazul CEH.

În realitate cei care vând iluzii oamenilor din Valea Jiului sunt groparii mineritului și a termo-energeticii hunedorene. La 31 decembrie 2014 datoriile totale ale CEH au atins suma de 935.748.000 lei, în timp ce compania avea de încasat doar 225.500.000. Managementul de atunci a reușit într-un timp foarte scurt să duca CEH într-o situație fără ieșire pentru care doar statul român putea să mai găsească o soluție salvatoare. Dar statul român, condus atunci de PSD, a refuzat ajutorul pentru CEH fără ca cei doi parlamentari, care mai cerșesc acum un mandat, Nistor și Resmetiță să facă altceva decât multă ”gargară”. Ministerul Energiei a identificat, la începutul anului 2015 posibilitatea acordării unui ajutor de stat, în valoare de 167 de milioane de lei, care să salveze CEH. În timp record, de circa o lună, Comisia Europeană a analizat și aprobat acordarea ajutorului de stat pentru CEH. Și totuși ajutorul care reprezenta ”o gură de oxigen” pentru mineri și energeticieni a fost blocat de către Ministrul Finanțelor din acea vreme, pesedistul Orlando Teodorovici, care s-a pronunțat în repetate rânduri că susține intrarea în faliment a complexului. În lipsa ajutorului de stat blocat de PSD prin ministrul Teodorovici, CEH nu a putut să achiziționeze până la data scadentă (30.04.2015) certificatele de emisii CO2, de care avea nevoie pentru a putea continua activitatea energetică. La data de 1 mai 2015 societatea nu a putut să cumpere și să încarce în registrul european certificatele de emisii CO2, astfel societatea a înregistrat o creanță la Ministerul Mediului de 1.200.000 euro reprezentând amenda de 100 euro per certificat neînregistrat. Decizia ministrului pesedist al finanțelor de a nu acorda ajutorul aprobat de Comisia Europeană pentru CEH a dus la agravarea situației financiare a complexului și intrarea acestuia în insolvență. În timp ce minerii și energeticienii fuseseră condamnați la pierderea, în scurt timp a locurilor de muncă, atât Cristian Resmeriță cât și Laurențiu Nistor mimau acasă îngrijorarea iar în Parlament susțineau fără nici o ezitare guvernul al cărui ministru era Orlando Teodorovici.

Ulterior, guvernul a acordat ajutorul de stat, aprobat de Comisia Europeană, dar mult prea târziu pentru redresarea și salvarea de la faliment a Complexului Energetic Hunedoara. Practic acest ajutor a fost doar un pretext electoral pentru ca PSD să mascheze intenția evidentă de a ”îngropa” CEH. Considerăm că vinovatul principal al neacordării ajutorului de stat de salvare pentru CEH este ministrul Orlando Teodorovici, care a dorit sa facă pe plac delegației FMI care în luna ianuarie 2015 a solicitat Ministerului Energiei falimentul CEH.

În momentul de față Administratorul Judiciar și Ministerul Energiei au solicitat Comisiei Europene un ajutor de stat pentru închiderea a două mine și rămânerea CEH în sistemul energetic național. Într-o lună se va obține de la Comisia Europeană aprobarea pentru ajutorul de stat, dacă planul de redresare a CEH va fi aprobat și implementat de viitorul guvern. Dacă viitorul executiv îi va avea ca susținători tot pe groparii CEH, Laurențiu Nistor și Cristian Resmeriță iar Orlando Teodorovici se va regăsi din nou într-un executiv PSD, Complexul Energetic Hunedoara este condamnat la faliment iar un întreg județ la sărăcie.

Preşedinte interimar PNL Hunedoara

Florin Roman

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.