.Index Actualitate

În statistici producţia de cărbune a crescut

carbProducţia de cărbune a crescut. Cel puţin asta reiese din datele Institutului Naţional de Statistică. Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele patru luni ale anului, 1,518 milioane tone echivalent petrol, fiind cu 10,7 mai mare faţă de cea din perioada similară din 2014. realitatea din Valea Jiului este însă diferită, mai ales acum când Termocentrale Paroşeni a sistat furnizarea apei calde din cauza faptului că a rămas fără cărbune. Potrivit datelor Institului Naţional de Statististică, România a importat mai mult cărbune comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

 

Paradoxal, conform proiectului strategiei Energetice a României pe perioada 2015-2035, producţia de huilă a scăzut.

 

“Producția națională de cărbune s-a redus în ultimii trei ani cu 31%, aceasta în contextul diminuării producției de lignit cu 32%, respectiv a producției de huilă cu 13%”, se arat[ ]n document.

 

Prețul extern mediu de tranzacționare pentru cărbunii bituminoși echivalenți huilei produse în România a scăzut de la 45,41 RON/Gcal în anul 2013 la 41,44 RON/Gcal în anul 2014 (sursa Euracoal), scădere reflectată și în prețul producției interne de huilă de la un preț mediu de 58,83 RON/Gcal la 52,75 RON/Gcal în primele opt luni ale anului 2014.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.