.Index Actualitate

În Straja va avea loc Nedeia Sânzienelor

sanziNedeia Sânzienelor în Straja. În această săptămână, în staţiunea montană Straja va avea loc nedeia Sânzienelor. După un an în care acest eveniment nu a avut loc, administraţia locală a reluat organizarea acestei acţiuni.

 

“De dimineaţa va avea loc slujba religioasă la Schitul din Straja, iar de la la ora 12 în staţiunea Straja va începe concursul de cai”, a declarat Emil Părău, coorganizatorul evenimentului.

 

În staţiunea Straja are loc, în fiecare an, la data de 24 iunie, Nedeia Sânzienelor, sărbătoare legată de cultul recoltei, al vegetaţiei şi al fecundităţii.

Atracţia sărbătorii o reprezintă concursul de cai. Conform unei tradiţii de sute de ani, flăcăii din cătunele de munte, proprietari de turme de oi, se întrec pe un traseu greoi, în munţi, călare pe cei mai de seamă armăsari, marea lor majoritate făcând faţă cu brio provocărilor impuse de traseu.

Totul este un amestec de creştinism, păgânism, tradiţie şi voie bună. Se serbează astfel cultul recoltelor bogate, pentru că tradiţia locului spune că Sânzienele sunt nişte fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, se prind în hora şi dau puteri deosebite florilor şi buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. Floarea numită ca şi sărbătoarea – Sânziană sau Drăgaică – este galbenă sau albă şi se spune că înfloreşte chiar în noaptea de Sânziene, noapte în care toate plantele au puteri miraculoase. Iar dacă mai sunt şi descântate, puterile plantelor sporesc.
Toată lumea creştină urcă în muntele Straja cu cununi de sânziene împletite, pentru a sărbători aşa cum se cuvine ziua. Cu ani în urmă, cei din Valea Jiului îşi dădeau întâlnire cu cei din Gorj, fix de ziua Sânzienelor, pe creasta muntelui Straja. Acolo ajungeau cu caii, aşa cum fac şi acum, iar în mâini au flori galbene. Bărbaţii, care se îmbracă în straie populare, şi călăresc armăsari puternici, se iau la întrecere pe drumul ce urcă în staţiune. Cel care ajunge primul, după un traseu greoi şi lung, e răsplătit la nedeie. Practic aici se încinge o petrecere momârlănească de unde nu lipseşte taraful cu muzică populară.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.