.Index Actualitate Administratie

Nedeie în Parâng

nedeiePetrecere câmpenească în staţiunea montană Parâng. Ca in fiecare an, momârlanii din Parang fac nedeie in 15 august. Nedeia Troietei, cum a fost denumita adunarea campeneasca ce vesteste perioada in care se adună grânele, va avea loc sus in munte, unde sunt asteptati zeci de oameni curiosi sa afle din tainele pastrate de bastinasi din cele mai vechi timpuri.

“Nedeia Troiţei va avea loc în Parâng, am primit şi o solicitare de la Asociţia Mândra pentru a fi coorganizatori cu dumnealor, deci se va ţine”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

 

Cabanierilor de la Asociaţia Mândra le vin în ajutor şi cei de la Consiliul Judeţean Hunedoara care vor contribui cu o sumă de bani pentru organizarea evenimentului.

 

În masivul Parang, la troita ridicata la cota 1700, pe platoul unde odata se afla cabana “Casuta din povesti”, momarlanii din satul Jiet vor intinde  mesele ca sa ii invite la praznic pe toti cei aflati in munte sa guste din preparatele lor traditionale si sa le cunoasca obiceiurile.

Troitia din Parang a fost ridicata tocmai pentru a cinsti memoria iubitorilor de munte, intr-un loc in care din vremuri nestiute, momarlanii petreceau de Sfanta Maria in luna august.

 

Monika BACIU

 

 

 

One Reply to “Nedeie în Parâng

  1. Pingback: Free Piano

Leave a Reply

Your email address will not be published.