.Index Actualitate

Parada maşinilor de epocă, la Petroşani  

IMG_20141011_124407

O maşină care a aparţinut Casei Regale a putut fi admirată, sâmbătă, la Petroşani, când a avut loc cea de-a patra ediţie a evenimentului denumit Retroparada Toamnei. Zeci de maşini clasice au atras privirile celor care au venit să le vadă şi să le admire. Furori a făcut o “bătrână” decapotabilă din anul 1960.

 

“Este cea de-a patra ediţie a manifestărilor Retromobil la Petroşani. Am reuşit să ridicăm municipiul Petroşani în rândul altor 18 oraşe mari din ţară. Este un eveniment de toamnă care marchează sfârşitul sezonului Retromobil. Cu această ocazie încheiem activitatea Retromobil şi ne vom întâlni la primăvară. Am adus un număr de 30 de exponate printre care cea mai în vârstă este un Plymonth american care este din 1937. printre exponatele care nu au fost în primăvară se numără o Skoda Felicia din 1960 decapotabilă, un Ford Capri din 1968 şi care anul acesta le-am restaurat şi le-am pus pe roţi ca să circule pe şoselele patriei”,  a declarat Ovidiu Zaharie, unul dintre organizatori.IMG_20141011_125158

 

La această ediţie s-a putut admira şi o maşină care a aparţinut casei regale a României şi care a apărut şi în filmele cunoscutului regizor Sergiu Nicolaescu. Aceasta a fost şi o prezentare în premieră judeţeană a acestui exponat.

 

“Sunt peste 25 de exemplare, câteva în premieră pentru oraşul Petroşani şi judeţul Hunedoara. Avem una dintre cele mai vechi maşini din ţară, un exemplar foarte rar, mai există unul la Bucureşti şi e vorba de o maşină interbelică fabricată în 1937 şi este interesant că s-a montat în România. Puţină lume ştie că România a asamblat maşini Ford şi Crysler 800 de bucăţi la Bucureşti. Această maşină provine din Sinaia şi a aparţinut flotei regale. Deci în 1937 până în 1941 a fost folosită de către Regele Mihai, nu de el personal, dar era o maşină comună în acele vremuri”, ne-a spus Nicolae Gherghin, cel de-al doilea organizator.

IMG_20141011_122931

 

 

Dacă unele dintre autoturisme sunt doar pentru expoziții, sunt și proprietari de mașini retro care se folosesc de aceste ”bijuterii” zi de zi. Gyorgy Kis, unul dintre participanții la Retro-parada Toamnei este unul dintre acești iubitori de mașini vechi.

 

“Am venit la parada de toamnă cu un Mercedes Benz, anul de fabricaţie 1976. eu o am de 20 de ani şi încă funcţionează foarte bine. E uşor de întreţinut, piese se mai găsesc pentru ea. Este foarte rezistentă maşina. Sunt foarte fidel mărcii, pentru mine Mercedesul rămâne Mercedes”,  a spus Kis Gyorgy, proprietarul autoturismului.

IMG_20141011_123446

La retroparada toamnei au fost şi câţiva iubitori de motociclete.

 

 

“Am venit cu o singură motocicletă sport fabricată în anul 1970 e la mine din anul 86 şi mi-e dragă. Are asigurare la zi, ITP la zi că altfel nu am voie pe drumurile publice. Mai am un Suzuk, nu există pastilă pentru aşa ceva. Vin de la Cugir din judeţul Alba pentru că am auzit de întrunirea asta”, a precizat Tudor Daniel care a venit din Cugir pentru a-şi expune vehiculul pe două roţi.

IMG_20141011_122920

Petroșănenii au primit cu nostalgie această paradă, în ton cu toamna. Zeci de trecători s-au pozat și au admirat autoturismele.

Organizatorii spun că aceste evenimente nu se vor opri aici, și în fiecare an vor continua tradiția.

Monika BACIU

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.