Plăcinte la Muzeul Momârlanului Muzeele îşi deschid porţile peste noapte

muzeuMuzeele din Petroşani îşi vor deschide porţile în noaptea muzeelor. La sfârşitul acestei săptămâni, toţi cei care vor dori să viziteze obiectivele culturale din Petroşani vor avea posibilitatea să o facă în cadrul nopţii europene a muzeelor. De 11 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa Noaptea Muzeelor.

 

 

Muzeul Mineritului din Petroşani va fi deschis cu aceast prilej. Doritorii vor putea veni să admire exponatele. Sediul muzeului este într-o clădire construită în 1920, care este monument istoric. Sunt prezentate piese care atestă istoria mineritului în Valea Jiului: documente originale, fotocopii, schiţe, aparate, utilaje miniere, insigne, obiecte specifice vieţii din regiune. Cuprinde o secţiune de geologie reprezentată prin roci şi fosile vegetale şi animale, evoluţia tehnicii miniere în Valea Jiului reprezentată prin unelte şi maşini alături de diferite aparate de profil. Toate acestea se completează cu prezentarea evoluţiei vieţii sociale din Valea Jiului din cele mai vechi timpuri până în prezent, evidenţiată prin documente, fotografii şi carte veche.

 

Plăcinte la Muzeul Momârlanului

 

Al doilea muzeu din Petroşani care va avea porţile deschise în noaptea de sâmbătă spre duminică este Muzeul Momârlanului. Cei care vor veni aici vor putea vedea obiecte specifice zonei, însă vor avea parte şi de un răsfăţ culinar. Deschis abia în 2005, Muzeul Momârlanului mai are multe de arătat. Proprietarii doresc să integreze în muzeu o cămară tradiţională, construită pe o fundaţie de piatră cu beci, odată cu casa, o bucătărie de vară cu afumătoare, ca să poată transforma, cu încetul, Muzeul într-un ecomuzeu. Mai este prevăzută transformarea unui garaj într-o sală cu multiple funcţii, conţinând un punct de informare, o sală pentru expoziţii temporare, care să pună în valoare şi alte exponate, deocamdată ţinute în depozit, şi un punct unde localnicii meşteri să poată vinde turiştilor obiecte locale.

Tot pentru a înzestra Muzeul cu cele necesare, proprietarii au ridicat şi câteva căsuţe din lemn, unde să-i poată caza pe cei dornici să rămână o vreme, să cunoască mai bine viaţa momârlanilor.

 

“Vom avea deschis toată noaptea. Îi aşteptăm pe toţi cei care doresc să vină. Îi vom servi cu plăcinte făcute atunci pe loc”, a declarat Petru Gălăţan, reprezentantul Muezului Momârlanului.

 

Accesul în muzee se va face gratuit în această noapte. Astfel toţi cei care vor dori să afle despre tradiţiile locului pot merge la muzeu.

 

Monika BACIU

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.