.Index Actualitate

Universitatea din Petroşani reuneşte specialişti mondiali

Universitatea din Petroşani organizează, la sfârşitul acestei săptămâni, o nouă ediţie a simpozionului internaţional SIMPRO 2016. Este o manifestare ştiinţifică de tradiţie care se desfăşoară în acest an auspiciile Academiei Oamenilor de Ştinţă din România (AOSR), ale Academiei de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR) şi ale Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR).

img_4885“Acest simpozion este tradiţional în Universitatea noastră, este simpozionul internaţional multidisciplinar UNIVERSITARIA SIMPRO 2016 care se va desfăşura în perioada 14-15 octombrie şi  ediţia din acest an se va desfăşura sub auspiciile Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi sub înaltul patronaj al Asociaţiei Inginerilor din România. În acest an, simpozionul este plasat sub o temă generică şi anume “Dezvoltare durabilă prin calitate şi inovare în inginerie şi cercetare”, dorind să creem un context mai larg de prezentare a lucrărilor şi rezultatelor ştiinţifice, ţintind spre atragerea unui număr cât mai larg de participanţi şi ca o premieră pentru simpozionul internaţional publicarea pentru prima dată a 100 de lucrări selectate, într-o revistă de înaltă ţinută ştiinţifică, o revistă editată de Societatea Română pentru Asigurarea Calităţii, e vorba de revista “Calitatea – acces la succes” care este indexată în baza internaţională de date SCOPUS, fapt care este o oportunitate pentru toţi participanţii, cât şi pentru colegii noştri din universitate”,  a declarat professor, Ph.D.Habil.Eng. Roland Moraru, prorector Cercetare şi Relaţii Internaţionale al Universităţii Petroşani.

Sute de lucrări ştinţifice au fost înscrise pentru acest simpozion, iar 100 urmează a fi publicate într-o revistă de specialitate.

“La lucrările simpozionului s-au înscris un număr de 175 de lucrări, dintre acestea au fost reţinute, în urma procesului de selecţie, 147 de lucrări înscrise în 10 secţiuni specializate. CU prilejul acestui eveniment, în urma discuţiilor se vor încheia două noi acorduri de colaborare ale universităţii interuniversitară cu Universityof Warmia and Mazury, Olsztyn şi Opole University of Technology din Polonia. La manifestare vor participa 22 de cercetători şi universitari din străinătate, în total sunt 392 de autori ai acestor lucrări, din care 70 sunt din străinătate”,  a mai subliniat sursa citată.

La eveniment vor lua parte specialişti din întreaga lume, iar cu acest prilej, se vor semna noi acorduri de cooperare şi parteneriat cu University of Warmia and Mazury, Olsztyn şi Opole University of Technology, ambele din Polonia, care vor extinde cadrul interacţiunilor internaţionale ale Universităţii din Petroşani, atât la nivel instituţional, cât şi al echipelor de cercetare.

“Participă colegi din universităţi şi institute de cercetare din ţară. Vor fi prezenţi colegi de la Universitatea Gheorghe Asachi din Iaşi, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, de la Universitatea Româno-Germană din Sibiu, Politehnica Bucureşti, Timişoara, iar un  număr important de participanţi provine de la INCD INSEMEX care este nu doar partenerul tradiţional şi coorganizator, ci este un sprijin direct şi în organizarea simpozionului. După deschiderea festivă, vom avea un moment de omagiere a profesoului doctor docent Ştefan Covaci, la împlinirea a 95 de ani, primul rector al Universităţii”,  a mai spus Roland Moraru.

Simpozionul este organizat la fiecare doi ani, însă conducerea instituţiei de învăţământ superior din Valea Jiului ia în calcul organizarea acestuia în fiecare an.

img_4884“Este o manifestare care o realizăm la fiecare doi ani. Datorită impactului care îl are şi solicitărilor colegilor şi a specialiştilor din străinătate ar trbeui săsă o facem anual. Este o continuare a unor preocupări permanente de diseminare a activităţilor de cercetare ştiinţifică realizate de către cadrele didactice şi studenţii universităţii noastre. Este un prilej de a reîntări colaborările cu alte universităţi. Semnăm noi protocoale şi poate reîntărim alte protocoale pe care le avem cu universităţi din Europa, eventual extindem alte oportunităţi de colaborare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universităţii Petroşani.

Ceremonia de deschidere se va desfăşura în Aula Magna a Universităţii din Petroşani, cu începere de la ora 930, lucrările continuând cu prezentări în plen şi în secţiunile paralele pe tot parcursul zilei, fiind confirmată participarea a 22 autori străini şi peste 40 de autori din ţară (Universitatea „Gheorghe Asachi” Iaşi, INCDPM „Alexandru Darabont” Bucureşti, „Universitatea Politehnica” Bucureşti, Universitatea „Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea din Craiova, Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba-Iulia, Universitatea Româno-Germană din Sibiu etc. Începând cu ora 11.00 se vor prezenta lucrările în plen, precedate de solemnitatea omagierii profesorului universitar dr.docent ştefan Covaci, întemeietor de şcoală superioară minieră şi fost rector al Institutului de Mine în perioada 1953 – 1963, la împlinirea a 95 de ani de viaţă.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.