Nicio firmă românească nu poate participa la licitaţia pentru retehnologizarea unităţilor miniere. Responsabilii Complexului Energetic Hunedoara definitivează ultimele detalii din noul caiet de sarcini pentru retehnologizarea unităţilor miniere. Valoarea noului contract este estimată la 48 de milioane de euro, faţă de 56 cât a fost iniţial.
“Se lucrează la caietul de sarcini, luna aceasta dorim să dăm drumul la o nouă achiziţie pentru echipamente miniere. Valoarea estimativă este undeva la 48 de milioane de euro, este 40 de milioane de euro pe echipamente miniere şi 8 milioane de euro pentru instalaţii de sortare şi claubare la fiecare unitate minieră”, a declarat Nicolae Drăgoi, directorul general adjunct al CEH.
Oficialii societăţii spun că în cel mai scurt timp, noul contract va fi scos la licitaţie, iar după atribuirea acestuia firma câştigătoare are la dispoziţie doi ani de zile pentru a executa lucrările de modernizare a celor patru unităţi miniere. Dacă la prima licitaţie, chinezii au amânat procedurile, acum, responsabilii CEH speră ca numărul ofertanţilor să fie cât mai mare.
“Sperăm să dureze cât mai puţin, avem şi experienţa procedurii anterioare, iar derularea acestui contract este previzionată pe 24 de luni. Noi sperăm să vină mai mulţi decât au venit prima dată. Intenţiile lor sunt de a veni cât mai mulţi. Până în acest moment din discuţiile purtate eu sper să vină trei ofertanţi”, a mai subliniat sursa citată.
La licitaţia pentru retehnologizarea minelor nu poate participa nicio societate românească. De ce, ne spune chiar directorul general adjunct.
“Nu, nu pot fi ofertanţi din ţară, deoarece noi astăzi în România nu producem combine, nu producem complexe mecanizate, deci nu putem lua decât din străinătate”, a conchis Drăgoi.
Procedura de licitație pentru retehnologizarea minelor viabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu a fost reluată încă. Potrivit resposanbililor CEH, se lucrează la caietul de sarcini şi la datele tehnice ale echipamentelor ce urmează a fi achiziţionate.
Monika BACIU