Noul telescaun din Parâng, denumit TS3, a fost inaugurat astăzi, de Ziua Sfântului Andrei. La evenimentul inaugural au luat parte zeci de persoane, în special tineri. Un sobor de preoţi a sfinţit investiţia realizată din banii contractaţi de municipalitatea din Petroşani.
“E vorba de telescaunul TS3, el a fost finalizat din bugetul local pentru că stâlpii au fost puşi acum doi ani de zile pe fondurile venite de la Guvern, dar nu puteam să lăsăm această investiţie în aer şi să degradeze, de aceea am făcut acest efort de a lua acest împrumut şi de a finaliza TS3. E o instalaţie de transport pe cablu modernă, are o capacitate de 1200 de oameni pe oră, ceea ce este foarte mult şi completează ceea există deja în Parâng, mă refer la telescaunul vechi sau la instalaţiile de teleski”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.
Autorităţile locale de la Petroşani au început lucrările la dezvoltarea domeniului schiabil în anul 2009. timp de trei ani de zile, ministerul de resort a alocat aproape 26 de milioane de lei. Pentru a continua lucrările de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng, autorităţile locale au contractat un împrumut de 13 milioane de lei. Din aceşti bani s-a realizat telescaunul TS din staţiunea montană. În ceea ce priveşte continuarea lucrărilor de dezvoltare edilul spune că se aşteaptă fonduri guvernamentale.
“Proiectul mare merge mai departe şi în funcţie de alocările bugetare de la bugetul de stat pentru că investiţia este foarte mare, bugetul local nu poate să susţină toată această investiţie. Noi am făcut acest effort considerabil de a finalize telescuanul TS3, aşteptăm anul viitor să primim resursele necesare şi de la Guvern. Vom continua cu TS 4 în momentul în care vom avea o sentinţă definitivă din instanţă pentru avem o problem cu Romsilva şi cu achiziţionarea şi punerea în funcţiune a celor două pompe de la bazinul de apă din zona Căsuţa din Poveşti pentru a putea avea zăpadă artificial şi pe cele două pârtii pe care le deserveşte TS3”, a mai spus sursa citată.
Noul telescaun din Parâng funcţionează în parallel cu cel vechi de peste 47 de ani.
“Vechiul telescaun funcţionează, cu timpul el va fi modernizat. Merg pe acelaşi bilet pentru că telescaunul vechi cu cel nou este integrat, adică un bilet deserveşte toate instalaţiile”, a mai spus Ridzi.
Tiberiu Iacob – Ridzi a precizat că, pentru cei care folosesc noul telescaun se asigură transport gratuit cu ajutorul unor microbuze care circulă de două ori pe zi de la staţia de îmbarcare a vechiului telescaun, iar cei care vor să urce până sus, la munte, pot folosi vechea instalaţie de trasport, de la staţia intermediară, transportul fiind inclus în preţ.
“În anii trecuţi, telescaunul vechi abia făcea faţă să transporte turiştii, de data aceasta vor avea cu ce să urce. E aproape rezolvată, vor fi două microbuze care vor face legătura gratuit între staţia de pornire de la telescaunul vechi şi TS3”, a mai subliniat edilul.
La inaugurarea noului telescaun din Parâng au participat şi reprezentanţii firmei Dopplemeyer din Austria.Deputatul Monica Iacob Ridzi consideră că turismul este o alternativă viabilă la mineritul din Valea Jiului, însă cele două activităţi ar trebui să se deruleze în paralel, fără ca una să o excludă pe cealaltă.
“Este un pas înainte spre dezvoltarea Văii Jiului, un pas înainte spre crearea de noi locuri de muncă aşa cum ne-am dorit cu toţii, cred foarte mult că dezvoltarea turismului ca alternativă la minerit este şansa ca în Valea Jiului să fie noi locuri de muncă, este şansa ca în Valea Jiului să vină mult mai mulţi turişti, bineînţeles automat mai mulţi bani care pot să ajute la dezvoltarea Văii Jiului. Am spus întotdeauna că îmi doresc să continue dezvoltarea mineritului, dar ca o alternativă la minerit, singuira şansă a Văii Jiului în acest moment este dezvoltarea turismului şi cred foarte mult că dezvoltarea turismului în toate zonele din Valea Jiului, nu doar aici în Parâng, ci şi în Vulcan şi Straja poate să atragă mult mai mulţi turişti şi cred că la momentul la care acest proiect a demarat discutasem cu federaţiile sportive, cu federaţiile de bob-sanie, cu federaţia de schi, biatlon şi discutasem ca atunci când acest proiect va fi finalizat putem să gândim şi să organizăm în Valea Jiului competiţii de nivel european, mondial, competiţii sportive care pot să atzragă turişti nu doar din România, ci şi din alte ţări europene şi nu numai. Este momentul la care chiar putem să vorbim de o şansă pentru Valea Jiului şi de o şansa ca aici să se poată crea acele locuri de muncă pe care ni le dorim pentru a putea să asigurăm un viitor copiilor noştri”, a declarat deputatul Monica Iacob Ridzi.
Monica Iacob Ridzi consideră că executivul ar trebui să aloce banii necesari pentru finalizarea întregului proiect având în vedere faptul că acesta este cel mai mare din Europa de Est.
“Finalizarea acestui telescaun s-a făcut dintr-un împrumut. Trebuie să reamintim că acest proiect a fost finanţat la început de către Guvernul României şi este unproiect care ar trebui finalizat cu bani de la Guvernul României, a fost un parteneriat între consiliul local şi Guvernul României, o mare parte a proiectului a fost deja finanţat cu bani de la Guvern pentru că acest telescaun a fost început cu bani de la Guvern şi dinpăcate nu a a continuat finanţarea acestui proiect pentru că dacă nu se finaliza banii deja investiţi erau risipiţi, era obligatorie finalizarea telescaunului pentru a nu se distruge ceea ce deja fusese realizat, prin urmare decizia consiliului local este una corectă de a finaliza această invetsiţie care este un pas înainte spre finalizarea întregului proiect care este cel mai mare din sud-estul Europei”, a mai subliniat deputatul.
Copiii au fost cei mai încântaţi de plimbarea cu noul telescaun. La eveniment au luat parte şi băştinaşii zonei, adică momârlanii. Cu toţii apreciază această investiţie.
“Am venit de drag, sunt momârlan de aici şi mândru pentru noi. Mă mai duc până sus încet şi bine, dar mi-e cam frică că merge turbat, dar pentru aia sunt mândru”, ne spune un momârlan de 88 de ani
Un alt momârlan ne spune că dacă va fi nevoie va veni în fiecare sezon îmbrăcat în port popular pentru a-I întâmpina pe turişti.
“Am fost invitat de domnul primar că are o inaugurare aici şi am venit îmbrăcat în momârlan şi de aia am venit. E frumos noul telescaun. Am fost şi cu cel vechi, cu cel nou încă nu am apucat să merg. Vin când sunt şi turişti aşa îmbrăcat şi îi întâmpin”, ne-a spus Ciurea Ion de 82 de ani
Telescaunul TS 3 are punctul de plecare în incinta Hotelului Rusu iar staţia de întoarcere în zona unde s-a aflat „Căsuţa din poveşti”.Tarifele pentru utilizarea telescaunului au fost stabilite de autorităţile locale. Astfel, o călătorie va costa 10 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copiii sub 12 ani. O călătorie dus-întors îi va costa pe adulţi 15 lei, iar pe copii 10 lei. Cei interesaţi pot face şi abonamente. Astfel, o jumătate de zi va costa 40 de lei pentru aduţi şi 28 de lei pentru copii. Tarifele se aplică începând cu data de 1 decembrie şi au inclusă şi taxa montană.
Monika BACIU