.Index Actualitate

Anul universitar a început în prezenţa ministrului pentru Învăţământ Superior  

IMG_20140929_164533

 Ministru, la deschiderea anului universitar. Deschiderea oficială a anului universitar a debutat luni după-amiază în prezenţa ministrului delegat pentru  Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu. Ministrul s-a adresat părinţilor, studenţilor, corpului didactic şi tuturor celor prezenţi în sală. Acesta a precizat că începând din acest an banii alocaţi cercetării vor fi mult mai mulţi.

“Fiecare an are simbolistica sa mai ales pentru tinerii care pasesc pentru prima data in bancile scoli cu o incarcatura emotionala legata de amintirile fostilor absolventi. Prezenta mea astazi aici reprezinta un gest simbolic pentru o universitate cu traditie speciala, pentru o zona speciala. Este o incarcatura legata de ceea ce ne dorim sa existe si maine si poimaine si pe viitor aici in Vale, e vorba aceasta universitate. In urma cu cativa ani de zile se vorbea de inchiderea a mai multor universitati mici. Vin aici din pozitia de rector a Universitatii Politehnice din Bucuresti, o universitate de înalt calibru şi cu o viaţă puţin mai lungă decât a dumneavoastră. Înţeleg frământările unei universităţi pentru că am stat foarte mult, aproape de universităţi şi înţelegeam extrem de bine preocuparea atunci când se vorbea de închiderea unor universităţi, în această categoria fiind enumerată în urmă cu trei ani şi Universitatea din Petroşani.anul acesta, în al doilea an de mandat, al doilea început de an universitar pe care îl marchez ca şi ministru am vrut să marchez neaparat să ajung la Petroşani. Apreciez ca ministru ceea ce se întâmplă la Petroşani. Evident că lucrurile nu sunt perfecte, evident ca peste tot e loc de mai bine, dar trebuie ca această universitate să existe şi mâine şi poimâine şi mulţi ani de aici încolo. Fără operatorii economici, cel mai mare este Complexul Energetic Hunedoara, nu este singurul şi vă spun în calitate de membru al Guvernului strategia energetică a României include cărbunele ca şi prioritate în perioada următoare. Este extrem de important să consolidăm relaţiile şi să le sprijinim. Am încercat să investim bani mai mulţi în cercterare, în cercetarea care să şi producă, cercetarea care să întoarcă banii societăţii. Anul acesta vrem să ducem mai departe aceste aplicaţii. Vrem să continuăm sprijinul pentru doctoranzi şi pentru postdoctoranzi, bursele pe care tot eu le-am lansat în 2009. anul acesta, 3000 de doctoranzi, la nivelul ţării vor avea burse de doctorat de 1850 de lei pe lună, salariu mult. Postdoctoranzii vor avea burse de 3700 de lei pe lună. Este un mesaj special pe care vrem să îl dăm generaţiei noi şi acela de a rămâne în şcoală, de a rămâne în şcoala românească. Acestor doctoranzi şi universităţilor le vom întinde o mână pentru parteneriat. Anul acesta ne dorim ca aceste burse şi programele lor să fie legate de companii, să fie legate de viaţa reală pentru că fiecare doctorand sau fiecare posdoc care va vrea să rămână în şcoala românească va avea din 2015 posibilitatea ca ideea lui, ca proiectul lui să o transforme în business. Anul viitor star-up-urile vor fi recunoscute ca mici companii înfiinţate de studenţi să fie finanţate. Este prima şansă mare pe care tinerii români o au de a-i crea propriile afaceri”, a declarat, la Petroşani, ministrul delegat delegat pentru  Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.

Ministrul spune că pe viitor există posibilitatea ca bursele sociale ale studenţilor să fie majorate în baza unui parteneriat.

“Vrem să creem un parteneriat pentru cei din zonele defavorizate, pentru cei din familiile defavorizate, pentru cei din familiile care au probleme şi care din nefericire sunt încă foarte mulţi, peste 45 de mii de studenţi în această categorie. Anul acesta încercăm ca bursele sociale să fie decontate din bani europeni. Este doar o formă de a spune că vom reuşi acest lucru pentru că proiectul a fost lansat, dar în acelaşi timp e o propunere pentru studenţi, bursa socială urmând să devină una mult mai consistentă şi mult mai generoasă şi răspândită. Va fi un parteneriat prin care studenţii să accepte voluntariatul, să vină alături de universităţi nu doar în a fi spectatori, de a asista la cursuri, ci de a fi prezenţi în viaţa universităţii şi a comunităţii”, a mai spus ministrul.

Reprezentanţii Universităţii din Petroşani au făcut bilanţul după terminarea şi celei de-a doua etape de înscrieri, dar şi a realizărilor cu care se mândreşte instituţia de învăţământ superior din Valea Jiului. Rectorul a deschis astfel noul an universitar.

“În ceea ce priveşte gradul de promovabilitate sunt sensibile pierderi la licenţă, dar foarte mult câştig la master. La studiile universitare de licenţă şi masterat numărul studenţilor este de 1059 care încep anul I, dintre acestea 652 vor urma ciclul I de studii universitare şi 407 vor parcurge studiile de masterat. Menţionez că pentru lucrări de investiţii, în ceea ce priveşte baza sportivă, anveloparea căminelor am primit alocaţii din partea ministerului de circa 6 miliarde  (n.r.-lei vechi). Pentru bobocii studenţi ai anului I îi asigurăm că venind la Universitatea din Petroşani au făcut o alegere bună pe care suntem convinşi că nu o vor regreta deoarece universitatea din Petroşani a dat absolvenţi valoroşi recunoscuţi în mediile academice şi ştiinţifice din întreaga lume. Îmi exprim convingerea că pe baza eforturilor comune a tuturor celor implicaţi, Universitatea din Petroşani poate deveni mai puternică şi îşi poate confirma renumele pe care şi l-a creat în timp. Doresc să urez un nou an universitar care să vă aducă sănătate, fericire şi succes în plan personal. Declar deschis anul universitar 2014-2015”,  a declarat prof. univ. dr. inginer Aron Poantă – rector UPET

Universitatea din Petroşani are un rol important în comunitatea locală din Valea Jiului. Astfel, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar a fost prezent şi primarul municipiului Petroşani Tiberiu Iacob Ridzi.

“Imi doresc din tot sufletul ca alegerea pe care au facut-o si anume de a fi studentii Universitatii din Petrosani, peste trei, patru sau peste cati ani termina studile sa poata sa-si gaseasca un loc de munca adecvat studilor pe care le-au facut si sa fie impliniti si professional si uman. Avem o relatie normala, discutam, colaboram pe anumite proiecte legate de dezvoltarea orasului, avem nevoie de specialistii care sunt la universitate si sigur ca si universitatea are nevoie de administratia locala in egala masura”,  a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Tinerii au aşteptări mari de la acest an universitar. Ei speră ca această instituţie să le deschidă porţile spre o carieră. Peste 100.00 de studenţi şi doctoranzi din ţară vor beneficia de burse pentru programe de practică la companii. De asemenea, vor fi decontate de la stat şi cheltuielile cu salariile pentru unii angajaţi care să îi îndrume pe tineri în perioada de practică. Declaraţiile au fost făcute la Petroşani, de ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.