ApaServ trebuie să cumpere certificate verzi

ApaServ trebuie să cumpere certificate verzi. Producătorii de energie electrică trebuie să achiziționeze certificate verzi. ApaServ Valea Jiului produce și energie electrică prin microhidrocentralele pe care le deține, iar astfel, potrivit Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie, societatea de apă are obligația de a achiziționa 77 de certificate verzi.

La nivel național, un număr de 139 de operatori economici, care au licenţă de furnizare a energiei, sunt obligaţi să achiziţioneze, în total, 4,28 milioane de certificate verzi aferente consumului de energie din primul trimestru al acestui an, potrivit unui document al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). La un preț de aproximativ 142 lei/certificat, efortul financiar al consumatorilor, prin intermediul furnizorilor, este, în primele 3 luni ale acestui an, de peste 607 milioane de lei (puțin peste 150 milioane de euro). Reamintim, certificatele verzi (CV) sunt titluri pe care le primesc gratuit producătorii de energie regenerabilă. Furnizorii achiziționează aceste certificate de pe bursa de profil (Opcom) și le transmit consumatorilor, pe factură.

ApaServ Valea Jiului contribuie la sistemul energetic national. Activitatea de bazã a societãtii este furnizarea apei potabile, însã cu ajutorul microhidrocentralelor detinute de ApaServ, societatea produce si energie electricã.

Leave a Reply

Your email address will not be published.