Cristian Resmeriță nu își pierde mandatul de senator. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care i s-a respins recursul nu afectează mandatul de parlamentar. Prezent la emisiunea Punctul pe I realizată la Mondo TV de Ionuț Drăgotesc, Cristian Resmeriță a explicat ce presupune decizia Curții Supreme.
”Este o chestiune care s-aa petrecut în urmă cu 8 ani de zileÎn primul rând, vreau să spun că atunci când eu am făcut un contract civil, nu a avut carte de muncă, cu fratele meu pentru a mă sprijini în activitatea de la biroul meu de deputat pe care-l aveam la Vulcan, nu exista legislația privind conflictul de interese de acest fel. Decizia Înaltei Curți nu o voi comenta. La Nivelul anului 2009 când am luat această decizie am fost sfătuit de juriști și legea nu interzicea abolut deloc acest lucru. Poate că din punct de vedere moral am făcut o greșeală.
Această chestiune a fost verificată din două puncte de vedere, din punct de vedere penal și din punct de vedere administrativ. Din punct de vedere penal, Agenția Națională de Integritate a trimis Parchetului pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere, Parchetul m-a verificat și a dat ordonanță de clasare în 26 ianuarie 2015. ANI nici măcar nu a făcut contestație la această clasare. Raportul ANI rămâne în vigoare și îmi respinge recursul și mă incriminează din punct de vedere administrativ. Penal nu este nicio problemă”, a spus Cristian Resmeriță, la emisiunea Punctul pe I de la Mondo TV.
Cristian Resmeriță ar putea fi sancționat, cu 10% din indemnizația de parlamentar, timp de cel mult 3 luni de zile.
“Statutul deputaților și al senatorilor precizeză la art. 16 că fapta deputatului sau a senatorului de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese constuie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maxim 3 luni de zile. Sancțiunea se aplică de biroul permanent al Camerei din care face parte deputatul sau senatorul. Decizia Înaltei Curți nu o comentez și deși exsită anumite căi de atac nu o să mai fac acest lucru. M-am săturat de această chestiune de 9 ani de zile să o mai duc în spate. Dacă biroul permanent va hotărî să mă sancționeze cu 10% din salariu nu o să comentez, nu o să contest. Din punct de vedere penal nu am niciun fel de problemă”, a mai subliniat sursa citată.
Cristian Resmeriță poate candida pentru orice funcție publică având în vedere că decizia instanței face referire la mandatul de deputat.
“Din punct de vedere administrativ se spune că nu mai pot ocupa 3 ani de zile ACEEAȘI funcție. Eu în momentul de față nu mai ocup poziția de deputat, sunt senator, deci nu se pune problema. Nici măcar pentru mandatul următor de a nu mai putea merge mai departe. Nu demisionez din Senat. Această problemă a mea a apărut de ceva vreme. Eu am fost ales, de atunci, primar al municipiului Lupeni, am fost ales cu peste 70% senator al județului Hunedoara. Toată lumea a cunoscut această problemă. O eventuală interdicție se duce pe aceeașI poziție, adică nu mai poțI ocupa poziția de deputat”, a mai precizat Cristian Resmeriță.
Monika BACIU