Disponibilizații au acționat CEH în instanță

Disponibilizații de la Complexul Energetic Hunedoara nu și-au primit nici măcar o parte din sumele compensatorii. 840 de persoane au fost disponibilizate de la CEH în toamna anului trecut, iar potrivit CCM prima tranșă de bani ar fi trebui plătită încă din luna decembrie a anului trecut.

“Oamenii s-au constituit și au acționat CEH în instanță. Cei de le CEH nu le vor da niciun leu, au prevăzut ca prima tranșă a salariilor compensatorii să fie acordă în decembrie ca să aibă un respiro până intră în insolvență. Nu o să aibă să le dea bani”, a declarat Dorin Vezure, lider de sindicat.

În schimb, conducerea Complexului Energetic Hunedoara declară că “în momentul în care vom intra în insolvență vom putea respecta prevederile contractului colectiv de muncă și alte angajamente”.

Potrivit CCM-ului care este în vigoare, în cazul concedierilor colective se vor acorda salarii compensatorii astfel: “angajaţii care mai au un an până la pensie vor beneficia de un salariu mediu brut (3400 lei brut), salariaţii care mai au între unu şi trei ani până la pensie – trei salarii medii brute pe unitate, salariaţii care au mai mult de trei ani până la pensionare vor beneficia de şase salarii medii brute, valoarea salariului mediu brut este de aproximativ 3.400 lei”.

Același contract colectiv de muncă arată că “pentru cei care îşi încetează raportul de muncă în urma concedierilor colective în data de 7.10.2016 plata salariilor compensatorii se va face în trei tranşe lunare începând cu luna decembrie 2016 (inclusiv de cei care beneficiază de un singur salar)”.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.