Unitatea Guvernamentală pentru salvarea Văii Jiului s-a „înecat”

Cabinetul condos de Dacian Cioloș a realizat un proiect pentru dezvoltarea unitară a Văii Jiului. Perspectivele erau pe termen lung și veneau în sprijinul Văii Jiului. În acest sens, la finalul anului trecut, la Universitatea din Petroșani s-a deschis un biroul al Unității Guvernamentale de Asitență Tehnică. Unitatea a fost inagurată, în data de 4 noiembrie 2016, de Dacian Cioloș (fost premier), Vasile Dîncu (fost ministru al Dezvoltării) și Ionel Dancă (consilier guvernamental).

Acum, la trei luni de la inaugurarea biroului, activitatea acestuia este în aer. Carmen Tarnovski, nu mai este angajat al biroului, aceasta având contract doar pe perioada mandatului fostului guvern.

“Nu știu dacă biroul s-a desființat, dar eu nu mai am contract. Contractul meu a fost pe mandatul domnului consilier Dancă (Ionel Dancă, consilier guvernamental în cabinetul Cioloș-n.r.), iar acesta a expirat în luna ianuarie. Proiectul ar fi fost unul benefic, având în vedere că se dorea o dezvoltare integrată a zonei. Se dorea ca primarii să fie împinși în aceeași direcție de dezvoltare, unitară pentru Valea Jiului”, a declarat Carmen Tarnovschi, fostul reprezentant al unității guvernamentale de asistență tehnică Valea Jiului.

Carmen Tarnovschi spune că va lucra, în mod voluntar, cu primarii din Valea Jiului pentru a atrage fonduri europene.

“Eu voi lansa invitația primarilor de a colabora și pe viitor, indifferent dacă acest proiect va mai continua sau nu. Voi oferi, în mod voluntar, asistență tehnică pentru atragerea de fonduri europene”, a mai spus sursa citată.

Deocamdată proiectul inițiat de Guvernul Cioloș este în stand-by. Unitatea guvernamentală de asistență tehnică își propunea să atragă fonduri europene pe mai multe axe de finanțare, astfel încât Valea Jiului să depășească statutul de zonă defavorizată.

“Am spus că guvernul intenţionează să aibă o abordare integrată atât a utilizării resurselor financiare, cât şi a sprijinului de asistenţă tehnică în câteva regiuni – mai precis, în trei regiuni din România, regiuni defavorizate sau regiuni cu probleme specifice, monoindustriale, sau cu şomaj mai ridicat. E vorba de Valea Jiului, e vorba de zona din jurul Roşiei Montane, în Apuseni, şi e vorba de nordul Moldovei – Iaşi şi Vaslui, o zonă cu probleme de dezvoltare economică mai mare. Pentru aceste trei zone ne-am gândit să integrăm, de facto, resursele financiare pe care le avem atât din diferite programe finanţate din fonduri europene, cât şi din bugetul de stat, şi să avem o abordare integrată a investirii acestor resurse financiare, în mod privilegiat în aceste zone. Pentru acest lucru, am aprobat în guvern un memorandum care stabileşte, pe de-o parte, constituirea unei unităţi guvernamentale de asistenţă tehnică în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, dar care va avea şi trei sedii locale în cele trei regiuni, dintre care una aici, în Valea Jiului, chiar în incinta acestei universităţi – şi doresc să mulţumesc conducerii universităţii pentru că ne-a pus la dispoziţie aceste resurse logistice – şi câte una în celelalte două regiuni. E cumva abordarea pe care am avut-o în Delta Dunării, unde există un instrument teritorial integrat de investiţii, dar acela de acolo este formal, pentru că guvernul precedent a decis acea abordare integrată doar în Delta Dunării. Noi am considerat că mai e nevoie şi în aceste trei regiuni, şi deci aici vom asigura acces la resurse financiare din fonduri europene şi din bugetul de stat pe programe integrate pentru localităţile cuprinse în această zonă. Ele sunt prevăzute în memorandum. Deci, abordare integrată a utilizării resurselor financiare, pentru a ne asigura că ele sunt folosite în mod cât mai eficient. Altfel spus, am dori să evităm conflicte instituţionale între localităţi şi o bătălie pentru fonduri între localităţi şi să-i punem să lucreze împreună pe proiecte care să fie benefice pentru toată regiunea, să se dezvolte parcuri industriale, infrastructură de transport, infrastructură socială, formare profesională gândind la ansamblul zonei, şi nu la fiecare localitate în parte”, a spus în 4 noiembrie, la Petroșani, Dacian Cioloș.

Mai mult, pe partea de fonduri europene, anumite sume erau destinate exclusiv pentru Valea Jiului, dacă acest proiect ar fi continuat.

“Pe fonduri europene vom avea criterii specifice, sau un punctaj specific pentru localităţile din această zonă, chiar pe unele axe vom solicita o identificare clară a alocărilor financiare pe toată perioada financiară, până în 2020, pentru ca aceste regiuni să ştie care sunt banii pe care îi au la dispoziţie. Dincolo de resursa financiară, vom mai furniza şi asistenţă tehnică, prin această unitate guvernamentală de asistenţă tehnică, care va ajuta localităţile, autorităţile locale, să structureze proiecte cu asistenţă tehnică – dacă va fi nevoie, chiar vom aduce experţi, punctual, pe anumite subiecte care trebuie rezolvate aici. Dar această unitate de asistenţă tehnică va asigura şi abordarea cu prioritate a acestor proiecte la nivel guvernamental, atunci când trebuie obţinute avize de la diferite ministere sau trebuie aprobate anumite acte normative. Deci, va fi o structură de legătură între guvern şi autorităţile locale, care se va asigura că proiectele sunt gândite în mod integrat la nivel local şi că ele sunt susţinute administrativ, financiar, la nivel central, atunci când va fi nevoie”,  a mai spus Dacian Cioloș, la acel moment.

Reprezentanții Universității Petroșani, acolo unde există sediul biroului, au în vedere denunțarea contractului de comodat, dacă în următoarele luni, activitatea nu va fi reluată.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.