.Index Actualitate

Doar cele peste 500 de mii de euro, Achiziţii de 7 milioane de euro la CEH într-un an de zile

cehAchiziţii de aproape 7 milioane de euro la CEH, doar într-un an de zile. În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2014, Complexul Energetic Hunedoara a făcut achiziţii care ating suma de şapte milioane de euro. Reprezentanţii societăţii au făcut publică lista achiziţiilor care depăşesc suma de 500.000 de euro şi a contractelor de servicii care depăşesc suma de 100.000 de euro. Achiziţiile în moneda naţională au fost în valoare de 13.966.170 de lei, echivalentul a 3.131.358 de euro.

 

Bandă transportoare de două milioane

 

Pentru banda transportoare Complexul Energetic Hunedoara a plătit 2.840.000 de lei. Contractul a fost încheiat cu firma SC UNIO SA Baia Mare. Procedura de încheiere a contraczului a fost prin negociere cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Contractul cu firma din Baia Mare a avut termen până în data de 6 ianuarie a anului curent.

 

Patru milioane motorina

 

Motorina achiziţionată de Complexul Energetic Hunedoara a fost de aproape 4 milioane de lei. Oscar Downstream este furnizorul acestui produs, iar contractul dintre cele două părţi se derulează până în data de 12 octombrie.

 

În 25 noiembrie 2014, societatea energetică hunedoreană a achiziţionat cărbune energetic în valoare de 3.399.000 de dolari de la Vitol Geneva. Conform documentelor, contractul s-a derulat până în data de 28 februarie anul curent. Ultimul contract pentru importul de cărbune energetic s-a semnat la finele lunii noiembrie a anul trecut, pentru aproximativ 200 de mii de tone de huilă, valoarea de adjudecare fiind de aproape 3,4 milioane de dolari.

De-a lungul timpului, în huila adusă de peste graniţă s-au investit milioane de euro. De exemplu, numai în 2012, când importurile au stârnit un imens scandal, CEH a plătit peste 32 de milioane de euro pentru cărbunele adus de peste graniţă.

Oficialii companiei energetice au motivat, în repretate rânduri, că Astfel, huila de import nu numai că are o putere calorică mai mare, dar este şi mai ieftină decât cea din Valea Jiului.

 

Credit pentru piese

 

Fosta conducere a Complexului Energetic Hunedoara a semnat în data de 16 decembrie 2014 un contract cu o firmă europeană pentru furnizare de piese de schimb pentru arzători. Contractul a fost pe baza unui credit de 755.000 de lei, iar conform informaţiilor “acreditivul nu a fost deschis până în prezent”.

 

Contractul a fost atribuit firmei Hitachi Power Europe GMBH în baza unei negocieri fără publicarea prealabilă a unui anunţ  de participare.

 

La capitolul servicii, Complexul a încheiat un contract pentru servicii de pază cu firma Compact Security. Paza activelor CEH costă nu mai puţin de 6.443.000 de lei şi este în vigoare. Abia la finele acestui an, contractul dintre cele două părţi expiră.

 

 

La toate aceste achiziţii se adaugă şi cheltuielile cu personalul, dar şi ceilalţi furnizori de servicii.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.