.Index Actualitate Administratie

După 3 ani, Municipalitatea de la Petroşani primeşte bani pentru Parâng

Municipalitatea de la Petroşani a primit 2,6 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Timp de trei ani, Executivul nu a mai alocat niciun leu pentru continuarea lucrărilor care au ca scop dezvoltarea infrastructurii turistice din Parâng. Banii urmează a fi folosiţi pentru realizarea staţiei de pompe, dar şi achiziţionarea unor tunuri de zăpadă.

“În data de 6.09.2016 am semnat contractul de finanţare numărul 3 prin care s-a alocat suma de 2.600.000 pentru finalizarea staţiei de pompare apă pentur producerea zăpezii artificiale şi achiziţionarea a 5 tunuri de zăpadă conform contractului nr. 14985 din 31.08.2010. Am semnat  contractul de finanţare şi asta înseamnă că în acest an vom reuşi să achiziţionăm pompele pentru bazinul din zona Căsuţa din Poveşti şi 5 tunuri pentru producerea zăpezii artificiale. Proiectul merge în continuare şi este pentru prima dată după 3 ani când primim bani pentru continuarea lucrărilor. În aceşti 3 ani am lucrat la domeniul schiabil din fonduri proprii şi am mai avut o alocare în 2014 de 20 de mii de lei. Această sumă a fost solicitată de către noi pentru că în acest an se apropie vremea rece şi nu mai putem lucra la alte obiective di Parâng. Pompele vor fi instalate în spaţiu închis, iar de tunurile de zăpadă avem nevoie pentru producerea zăpezii. Vrem să producem zăpadă artificială pe pârtiile care sunt deservite de telescaunul TS 3 cu staţia intermediară, acolo şi pe pârtia B vom produce zăpadă artificială”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Autoritățile locale de la Petroșani ar mai avea nevoie de 7 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor de dezvoltare a stațiunii montane Parâng. Investiția demarată în urmă cu câţiva ani a ajuns la un grad de finalizare de 20%. De precizat este faptul că municipalitatea de la Petroşani a contrinuit cu 40% din sume la lucrările care au avut loc în munte. Numai instalaţia de transport pe cablu, telescaunul TS 3, a costat 13 milioane de lei, aceasta fiind realizată în baza unui împrumut contractat de municipalitate.

“20% din proiect este finalizat. Din fonduri proprii am alocat undeva la 40% din ce s-a executat în Parâng”,  a mai subliniat sursa citată.

Edilii vor ca anul viitor să continue proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Aici ar trebui realizat încă un telescaun, TS 4, însă pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie încheiat litigiul cu Romsilva.

“Pentru anul viitor ne-am propus TS 4, dar suntem condiţionaţi de acel proces pe care îl avem cu Romsilva. TS 4 pleacă de la staţia de pompe şi până în Slima”,  a mai spus primarul.

Fie vară, fie iarnă cei care urcă în staţiunea montană Parâng sunt puşi la grea încercare. Numărul locurilor de parcare este insuficient, iar problema nu poate fi rezolvată de municipalitatea de la Petroşani. Drumul de la vechiul telescaun şi până la noua instalaţie de transport pe cablu este un prim test pe care trebuie să îl treacă cei care vin la munte cu maşina. Din cauza porţiunii înguste şi a maşinilor parcate pe lateral, traficul în zonă se desfăşoară cu mare dificultate. O altă problemă este cea a parcărilor. Şi problema nu este una recentă, ci una care pare a fi fără rezolvare.

“Există posibilitatea amenajării unor parcări pe terenuri proivate. Dacă vom rezolva această problemă cu TS 4, proprietarii de terenuri vor amenaja aceste parcări pentru că e vorba de a câştiga bani. Noi nu mai avem terenuri în domeniul public în zona respectivă şi atunci suntem în imposibilitatea de a amenaja aceste parcări. Dacă nu se întâmplă nimic atunci vom găsi soluţii prin care ori vom achiziţiona noi terenuri şi vom amenaja parcări şi le vom exploata noi ori vom închiria”,  a concluzionat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng un vis al autorităţilor locale de la Petroşani. În urmă cu câţiva ani, în Valea Jiului au fost demarate mai multe proiecte de investiţii majore. Rpintre acestea se numără şi modernizarea staţiunilor montane, iar Parângul nu face excepţie de la regulă. Deşi banii au venit cu ţârâita, edilii locali cred în aceste proiecte pe care se bazează viitorul staţiunilor montane. Autorităţile locale de la Petroşani au început lucrările la dezvoltarea domeniului schiabil în anul 2009. timp de trei ani de zile, ministerul de resort a alocat aproape 26 de milioane de lei. Cel mai mare domeniu de schi din Europa de Est trebuia să fie construit la Petroşani, în Parâng. În afara de reamenajarea celor cinci pârtii existente, acolo urmau să apară 17 piste noi, 2 telegondole, şapte telescaune, 30 de tunuri de zăpadă şi 7 maşini de bătut zăpada. Complexul trebuia să conţină şi două centre turistice, o cabană şi o instalaţie de ticketing. Costul final: 99 de milioane de euro.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.