.Index Actualitate

Mineritul, butoiul cu pulbere al Văii Jiului

mina_carbuneLipsa investiţiilor şi încercarea de a funcţiona prin mijloace improvizate face ca minerii din Valea Jiului să îşi rişte viaţa în fiecare zi. Minerii au strigat de nenumărate ori faptul că viaţa lor este în pericol. Tot aceştia au spus lucruri cunoscute şi anume că nu au cu ce lucra. Toate acestea au fost constatate şi de inspectorii ITM care în cursul anului trecut au aplicat sute de amenzi societăţilor din sistemul minier. Ileana Bodea ne spune că nu există control la care să nu fie constatate abateri.

“Abateri sunt foarte multe. Nu exista control in minerit sa nu constatam abateri. Au fost si abateri mai grave care au condus la aplicarea de amenzi contraventionale sau chiar la sistari de activitate. Principalele abateri care au condus la amenzi contraventionale au fost cele legate de nerealizarea masurilor dispuse, automat la un control daca ii aplici avertisment pentru o anumita abatere si stabilesti o masura cu termene de finalizare si nu se vede ca nu s-a facut nimic si in general cele care au un grad de investitii, greu si foarte greu se realizeaza. Au fost cazuri legate de sectiunea lucrarilor miniere, legate strict de lipsa personalului la intretinerea lucrarilor miniere, care impunea o rearmare sau o replanare. Au mai fost si cazuri privind lipsa echipamentelor de munca. Au fost aplicate sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea monografiei de armare, respectiv neasigurarea unui numar suficient de stalpi in abataj, care cu toate ca exista in abataje erau defecti, neasigurarea intersectilor sau nerespectarea intretinerii echipamentelor de munca”, a declarat Ileana Bodea, şef SSM-ITM Valea Jiului.

Activităţile de la trei unităţi miniere din Valea Jiului au fost sistate anul trecut din cauza unor abateri grave care puteau duce la evenimente mortale.

“Am avut o sistare de activitate la mina Lonea cand s-au prabusit silozurile. S-a sistat accesul personalului in acea zona pana s-a facut o expertizare si demolarea controlata a silozurilor. A mai fost o sistare la mina Livezeni din cauza debitului de aer si deasigurarii apei pentru prevenirea prafului de la frontul de lucru. A fost o sistare de activitate la mina Lupeni pentru nerespectarea monografiei de armare respectiv lipseau foarte multi stalpi de pe abataj, mina luase masuri pentru asigurarea suplimentara dar nu este o solutie pentru ca trebuie respectate metodele cadru si nu se pot face improvizatii din acest punct de vedere”, a mai precizat sursa citată.

 

 

Sistarea activităţii se face în momentul în care abaterile nu pot fi remediate într-un timp scurt.

“Daca debitul de aer de la front nu este bun poti sa ai probleme de metan, daca nu asiguri numarul necesar de stalpi si nu asiguri sustinerea poti sa ai surpriza sa existe surpari. Este si normal daca s-a ajuns la masura sistarii activitatii problemele erau destul de grave si nu putea fi rezolvate intr-un timp foarte scurt. De foarte multe ori pentru a veni in sprijinul celor de la Complex si pentru a nu le lua si din banii care si asa sunt foarte putini, ca sa aplici amenzi este foarte usor. De foarte multe ori cand plecam de la o mina ne asiguram ca au primit materialele necesare pentru a pune in conformitate locurile de munca ca sa nu trebuiasca sa le oprim. In conditiile in care deficientele sunt majore si nu avem certitudinea ca intr-o zi sau doua se pot remedia problemele, atunci sistam activitatea pentru a nu lasa locurile de munca intr-o stare de pericol dupa plecarea noastra”, a mai spus Ileana Bodea.

 

Anul trecut, inspectorii ITM au aplicat celor două societăţi din mineritul Văii Jiului amenzi în valoare de 115.000 de lei.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.