.Index Actualitate Administratie

Mircea Ioan Moloţ, în inspecţie la gropile de gunoi neconforme

IMG_20140827_112156

Gropile de gunoi neconforme din judeţul Hunedoara sunt în plin proces de închidere. Dacă în urmă cu câteva luni, la Petrila încă fumegau deşeurile, acum terenul este total schimbat. Lucrările de închidere şi ecologizare a gropilor de gunoi neconforme fac parte dintr-un proiect gestionat de Consiliul Judeţean Hunedoara.

„Se pare că putem fi mulțumiți de lucrările care s-au făcut și tragem speranța că acest proiect se va închide în mai 2015. Toate cele 8 gropi de gunoi din județ vor fi predate apoi primăriilor și la fel și aceasta și ei le vor administra. Tot programul este doar atributul celor de la Consiliul Județean, al celor care lucreazăși au conceput proiectul. Primăriile vor primi o prăjitură gata făcută, iar eu sunt convins că este una foarte bună, ce va fi savurată, că, vă dați seama, aici sunt peste 3 – 4 milioane de lei, iar asta trebuia să o facă primăria cu bugetul propriu. Am încercat să profităm de fondurile europene și am venit să văd cum stăm”, a spus Ioan Mircea Moloț, președintele CJ Hunedoara.

Şi reprezentanţii firmei constructoare sunt mulţumiţi de gradul de finalizare a lucrărilor. În cadrul proiectului de la Petrila au fost realizate şi guri pentru evacuarea gazelor, dar se va realiza şi o staţie de captare a metanului. IMG_20140827_112329

„Lucrările sunt în plină desfășurare. Până acum s-a realizat drumul de acces până aici, s-a strâns gunoiul, s-a acoperit cu un strat de pământ și jos s-a făcut un dig de stabilizare. Suntem în termen și avem de lucru până în aprilie 2015. Încercăm să finalizăm, însă, acoperirea cu un strat de membrană și unul de pietriș până vine iarna. Dar până acum am reușit în mare să facem ceea ce era mai greu. S-au făcut 7 foraje pentru evacuarea gazelor și urmează să introducem tuburile și apoi vom aduce unitatea de gaz, dar acestea sunt în curs de achiziție”, a menționat și Doru Tamaș, directorul firmei care execută lucrarea.

Primarul oraşului Petrila, Ilie Păducel, spune că amplasamentul va fi redat pe viitor în circuitul agricol.

“Dacă se va da în paza şi administrarea administraţiei locale de la Petrila nu avem decât să ne conformăm şi să rezolvăm această problemă. Probabil se va pune în circuitul agricol ca şi păşune această suprafaţă de 4 hectare care astăzi face obiectul închiderii gropii neconforme din oraşul Petrila”, a declarat Ilie Păducel, primarul oraşului Petrila.

Mircea Ioan Moloţ a vizitat şi amplasamentul viitoarei staţii de transfer de la Petroşani.
IMG_20140827_121513

„Această investiţie trebuie realizată până în iunie anul viitor şi este una dintre marile investiţii. Trebuie consumaţi peste 21 de milioane şi timpul este destul de scurt. Am atras atenţia că vine perioada de iarnă cu zăpezi, vine primăvara cu ploi, dar m-a asigurat constructorul că se va termina o încăpere şi în perioada aceasta se vor face lucrările în interior, deci nu are importanţă ce intemperii sunt. Am cerut un raport lunar şefului de la ADI, fiindcă sunt şantiere multe la nivelul judeţului Hunedoara, în domeniul mediului. Raportul va conţine valoarea investiţiilor realizate, cât a mai rămas din proiect, în aşa fel încât să nu avem surprize că nu îl realizăm la finalul anului 2015. Sunt fonduri europene în totalitate şi pentru acest lucru personal am dat semnătură, angajându-mă că se vor finaliza lucrările la timp”, a declarat la Petroşani preşedintele CJ Hunedoara.

La Petroşani funcţionează şi o staţie de compactare a deşeurilor, iar edilul spune că aceasta îşi va face treaba în continuare.

“Consiliul Judeţean este titularul acestei investiţii, e vorba de staţia de sortare şi transfer a gunoiului menajer, constructorul din ce am înţeles eu este în grafic, mai ales că în Valea Jiului condiţiile de temperatură nu permit lucrul afară până târziu în toamnă, dar din ce am înţeles se vor încadra. Dacă vor reuşi să ridice hala vor lucra în interior la iarnă şi se vor încadra în termenul pe care îl au, iunie 2015. noi avem o staţie de presare a deşeurilor de hârtie şi a pet-urilor. Noi vom funcţiona în continuare cu colectarea noastră, fără să îi împietăm cu nimic”, a declarat Tiberiu IAcob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

70 de milioane de euro este valoarea proiectului de închidere a gropilor de gunoi neconforme de pe raza judeţului Hunedoara.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.