.Index Actualitate Administratie

Pensionarii cu pâine şi cartofi, asistaţii social cu zeci de kilograme de alimente

socDe la o extremă la alta. În Valea Jiului sunt pensionari care au muncit o viaţă întreagă şi se află la limita subzistenţei, iar o altă categorie este cea a persoanelor care nu fac nimic însă primesc de toate pentru a nu fi marginalizaţi social. Sunt pensionari care trăiesc dintr-o pensie de 500 de lei, bani din care trebuie să îşi plătească întreţinerea, să îşi cumpere medicamentele şi din ce le rămâne să mănânce. Nu acelaşi lucru se poate spune şi de beneficiarii cantinei de ajutor social, care nu se gândesc la ce pun pe masă mâine.

 

“Am 500 de lei pensie. Abia mă descurc. Sunt singură, am de plătit întreţinerea, medicamentele mă costă 300 de lei şi dacă mai rămâne mai trebuie să mănânc. Sunt zile în care mănânc pâine cu cartofi sau fasole. Zilele în care mănânc carne sunt rare. Ar trebui să mănânc mai multă carne pentru că am diabet, dar nu îmi ajunge pensia şi nu mă ajută nimeni. De Paşte nici nu mă gândesc la miel. Am făcut economii şi voi găti nişte pui şi porc”, spune o pensionară.

 

La polul opus sunt beneficiarii de ajutor social pentru care masa de Paşte va fi una îmbelşugată.

 

Kilograme întregi de alimente vor primi beneficiarii cantinei de ajutor social cu ocazia sărbătorilor Pascale. În data de 9 aprilie, înainte de Paşte, la cantina de ajutor social din Petroşani va începe distribuirea hranei rece. Fiecare beneficiar va primi aproape 10 kilograme de alimente pe care să le pună pe masa de Paşte.

 

“Beneficiarii cantinei de ajutor social pe data de 9 aprilie, înainte de sărbători, vor primi mai multe sortimente de alimente, hrană rece. Avem trei pâini de persoană, câte un cozonac mare, o tabletă de ciocolată, iar la capitoul alimente avem carne de porc două kilograme, pulpe de poui două kilograme, o rudă de salam de vară, parizer 1,250 de kg, costiţă 1,5 kg – 2 kg, cremvuşti un kilogram, telemea un kilogram, brânză topită o cutie mare de 500 de grame, doi litri de lapte, orez, mazăre, un cofrag de ouă, două conserve de porc, două conserve de fasole cu costiţă şi două conserve de pateu”, a declarat Loredana Piţ, şef SPLAS Petroşani.

 

Sunt familii care primesc şi patru porţii de mâncare având în vedere numărul mare al membrilor.

 

“Cantitatea este pentru o persoană, dar pentur o perioadă mai mare de timp având în vedere că deocamdată nu avem o persoană la cantină, aceată cantitate de alimente este pentru 20 de zile. Hrana lunară pentru 30 de zile este în cuantum de 375 de lei. Avem familiile numeroase, cu mai mulţi copii, avem trei porţii unde şase familii beneficiază şi mai avem o familie care beneficiază de patru porţii. Având în vedere că solicitarea este foarte mare încercăm să facem un echilibru între numărul de persoane şi numărul de porţii acordate”, a declarat Loredana Piţ.

 

Administraţia locală alocă lunar în jur de 400 de lei pentru hrana acestor persoane. La acest ajutor se mai adugă şi indemnizaţiile pentru susţinerea familiei, alocaţiile copiilor şi ajutorul social. Tot aceste persoane au asigurate locuinţe din fondul social şi sunt ajutaţi la plata facturilor. Toate aceste ajutoare se ridică undeva la 1200 de lei lunar, iar scopul acestor servicii este evitarea marginalizării sociale.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.