Parteneriat româno-islandez pentru combaterea de substanţe nocive în rândul elevilor. Administraţia locală de la Petroşani încearcă cu ajutorul celor din Islanda să reducă numărul tinerilor care consumă plante etnobotanice.
“Suntem intr-un proiect cu Islanda, un proiect care se desfasoara cu mai multe localitati din Romania despre consumul de substante periculoase in randul elevilor de liceu. Este vorba despre consumul de alcool, droguri si substante periculoase cum ar fi etnobotanicele. Ingrijorarea mea vine in urma statisticilor pe care le-au facut diferite asociatii nonguvernamentale din Romania in ultimii ani si cresterea numarului de consumatori de droguri, alcool si substante etnobotanice in randul tinerilor are cea mai mare crestere din ultimii ani din Uniunea Europeana. In acest sens am intrat in acest program prin care se doreste un partener real elev, parinte, profesor si administratia publica locala pentru a cunoaste factorii agrvanti care duc la consumul de astfel de substante in randul elevilor. Din experienta partenerilor din Islanda pot sa spun ca undeva in anii 90-91 in Islanda consumul de substante nocive in randul elevilor de liceu era de 40%. Dupa sase ani de program si de alternativa de catre autoritatea publica locala, parinti, elevi si profesori numarul acestor elevi si copii care consumau substante interzise s-a redus la 3% de la 40% ceea ce ne dorim si noi in Romania si in special in Petrosani”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
Edilii locali au în vedere realizarea unei statistici în rândul tinerilor pentru a vedea câţi consumă astfel de substanţe nocive.
Monika BACIU