Producătorii din Petroşani sunt aşteptaţi să îşi ridice atestatele. Producatorii agricoli persoane fizice trebuie sa aiba un atestat de producator, pe care il vor utiliza in locul certificatului de producator folosit pana acum. În fiecare săptămână un reprezentant al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii va veni la Petrila pentru a aviza aceste atestate, astfel încât producătorii să nu fie nevoiţi să se deplaseze la Deva.
“In ceea ce priveste atestatele de producator am intrat in posesia acestora. Saptamana trecuta colegii de la Biroul de cadastrul al Registrului Agricol au ridicat carnetele de la Consiliul Judetean Hunedoara pentru ca prin legea 145/2014 consiliile judetene sunt imputernicite sa se ocupe de procurarea acestora si sa le predea primariilor, unitatilor administrativ teritoriale. Asteptam ca producatorii agricoli sa vina si sa depuna cereri insotite de documentele necesare. Ei au nevoie si de un aviz de la Directia Agricola pentru ca in mod normal ar fi trebuit sa se constitue o asociatie a producatorilor locali la nivelul fiecarie unitati adninistrativ teritoriale. Am inteles ca la nivelul municipiului nostru nu s-a constituit si atunci acest aviz va putea fi luat de la APIA Hunedoara cei care de fapt au sediul la Petrila unde se va deplasa un domn in fiecare zi de joi, un domn de la Directia Agricola care va da acest aviz in sensul ca persoana respectiva este recunoscuta ca fiind crescator de animale sau cultivator de terenuri”, a declarat Adrian Negoe, secretarul Primăriei Petroşani.
Cei care nu vor respecta aceasta regula risca amenzi de pana la 22.500 lei.
“Anul trecut am avut undeva la 15 certificate de producator deci anul acesta ar trebui sa fie cel putin tot atatea dar cred ca vor fi mai multi daca se va respecta legea si cred ca se va respecta pentru ca cu siguranta actiunile de control in piete se vor intensifica avand in vedere faptul ca in jurul datei de 20 mai expira vechile certificate. Se implinesc sase luni de la intrarea in vigoare a legii 145. Certificatele expira si cu siguranta la amenzile care sunt nu vor avea incotro si vor trebui sa respecte legea”, a mai spus sursa citată.
Conform Legii nr. 145/2014, “Certificatul de producator” este inlocuit de “Atestatul de producator” si, impreuna cu “Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol” sunt documente obligatorii in baza carora producatorii isi pot comercializa produsele.
Monika BACIU