Stațiunea montană Straja are o capacitate de aproape 4000 de locuri de cazare. Astfel, este o importantă sursă de generare de fonduri pentru bugetul local al municipiului Lupeni. Edilii vor însă ca toți cabanierii să intre în legalitate. Au fost atrase și fonduri guvernamentale pentru dezvoltarea stațiunii.
“Am reușit în această perioadă să aduc de la București o sumă de bani doar pentru domeniul schiabil, ca să ne înțelegem. Acești bani nu puteau fi redirecționați către zona de jos a orașului. Ei sunt cu dedicație specială doar pentru stațiunea Straja unde vom face în așa fel încât toate instalațiile pe care le are primăria municipiului Lupeni să funcționeze. Anul trecut telescaunul de sus nu a funcționat pentru că avea o problemă tehnică. Am găsit resurse necesare pentru ca acest telescaun să funcționeze în condiții optime. Vom avea un important punct asupra pârtiei de sub telegondolă care este pârtia municipiului Lupeni și vom face toate eforturile ca între 20 și 25 decembrie pârtia aceasta să fie funcțională cu stratul de zăpadă de care este nevoie astfel încât turiștii să poată beneficia de un domeniu schiabil așa cum ne dorim noi de 30 de kilometri.
În afară de pârtiile care sunt cele mai importante pentru noi, pentru că turiștii vin în primul rând pentru a schia, imi doresc și ordine. Am reușit să gasim resurse inclusiv din bugetul primăriei dar și din banii pe care i-am primit de la București astfel încât să avem acele sisteme moderne de parcare atât în partea de sus a stațiunii cât și în partea de jos de la telescaun”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Autoritățile locale vor ca turismul din Straja să se desfășoare în condiții precum cele din occident. În acest sens trebuie “educați” atât cabanierii, cât șI turiștii.
“Vom face în așa fel încât toți turiștii care vin să înțeleagă că trebuie să plătească o sumă de bani pentru parcare pentru că acolo avem casieri, avem oameni care dirijează circulația astfel încât oamenii să știe câte locuri de parcare mai sunt libere, avem nevoie să platim și noi salariile respective. Am transmis administratorilor din Straja că nu trebuie să îi mai intereseze doar câștigurile proprii și că trebuie să înțelegem că toată lumea trebuie să câștige. În primul rând turistul trebuie să câștige prin faptul că el trebuie să se simtă bine, copii să poată fi plimbați astfel încât să nu existe pericole de accident. În stațiunea Straja au fost investiți zeci de milioane de euro și aceștia trebuie să aducă un plus comunității. Sunt convins că cei care administrează cabanele vor înțelege faptul că toți cei care lucrează la cabane trebuie să aibă cărți de muncă, toți turiștii trebuie să primească facturi”, a mai spus sursa citată.
Un raport al ITM arată că în Straja se lucrează la “negru”. Autoritățile vor să “albească” turismul.
“Am luat un raport al ITM-ului referitor la stațiunea Straja și am atras atenția administratorilor cabanelor că mai există situații în care se mai lucrează și la negru. Vom forma o echipă de control la primăria Lupeni împreună cu Poliția Locală și cu Poliția Națională și vom face controale zi de zi astfel încât toate aceste pachete de sărbători să fie trecute în facturi. Avem capacitate de 4000 de turiști în fiecare zi. Avem 265 de cabane la care dacă punem în medie 15-20 de locuri la fiecare cabană. Mă bucureă faptul că este singurul domeniu unde reușim să atragem bani din afara Văii Jiului. Avem copii în diferite centre universitare din țară unde trimitem bani pentru ei dar reușim pe altă parte ca o parte din acești bani să revină la noi în municipiu”, a încheiat Lucian Resmeriță.
În ultimii ani, stațiunea montană Straja a cunoscut o adevărată expansiune. Turiștii aleg stațiunea ca destinație turistică de weekend.
Monika BACIU