.Index Actualitate

Subteranul, boală grea Minele din Valea Jiului au lăsat urme adânci în sănătatea minerilor

mina_carbuneÎn Valea Jiului, boala scade media de viaţă. Majoritatea celor care îşi duc traiul în Valea Jiului lurcează în sistemul minier. Subteranele Văii Jiului şi-au pus amprenta asupra sănătăţii lucrătorilor, iar acest lucru se vede şi în statisticile Casei Judeţene de Pensii Hunedoara.

Zeci de mii de pensionari bolnavi. Numărul pensionarilor pe caz de boală din judeţul Hunedoara este unul care atinge cifra de 20.000. majoritatea dintre aceştia provin din Valea Jiului, din sistemul minier.

„La nivel de judet conform statisticilor de pe ultima luna anului 2015, luna aprilie, avem in jur de 19000 de pensionari pe caz de boala si fac referinta la toate cele trei tipuri de boala. Gradul I de invaliditate, gradul II si III de invaliditate. Valea Jiului intotdeauna are cam o treime din pensionari raportata la toate cifrele indiferent daca sunt pensionari de boala sau la limita de varsta sau pensionari iesiti anticipat. In mare parte provin din sistemul minier dar si din alte domenii de munca din Valea Jiului”,  declarat Ilie Toma, directorul Casei de Pensii Hunedoara.

Faptul că minerii sunt bolnavi se vede şi din numărul concediilor medicale de care aceştia beneficiază pe parcursul unui an.

“Foile de boală la Divizia Minieră la nivelul anului 2014, cu situaţia pentru 11 luni la acest moment, au fost înregistrate 95760 de zile de foaie de boală. Comparativ cu anul 2013 tot pe o perioadă de 11 luni când erau înregistrate 103.125 de zile de foaie de boală la Divizia Minieră, deci se observă o scădere a numărului de foi de boală”, a declarat la începutul acestui an, Cosmin Chiuzan, inginer şef SSM CEH.

 

„In anul anterior fata de 2013 raportat avem o scadere a numarului de zile de foaie de boala. Daca in anul 2013 puteam vorbi de un procent de 2,15 zile pe angajat pe an concediu medical, in anul 2014 avem un numar total de 38.544 de zile de foaie de boala ceea ce corespunde a 1,73 zile pe salariat. Salariatii nostri si-au luat mai putine zile de foaie de boala dar putem spune in aceeasi masura ca au fost si mai putini avand in vedere planurile de disponibilizare ale societatii”, a declarat în luna ianuarie a actui ani, Aurel Anghel, directorul general al SNÎMVJ.

 

Afecţiunile de care suferă ortacii sunt dintre cele mai diverse.

“Afecţiunile diferă, am avut şi foi de boală din cauza accidentelor de muncă, avem şi afecţiuni din cauza aparatului locomotor având în vedere specificul activităţii noastre, avem şi afecţiuni pulmonare, sunt şi afecţiuni medicale oncologice”,  a mai spus la acel moment inginerul şef SSM-CEH.

Cele mai grave afecţiuni de care suferă ortacii sunt cele oncologice. De multe ori aceştia părăsesc sistemul înainte de termen având în vedere faptul că afecţiunile de care suferă sunt incompatibile cu munca.

 

Monika BACIU

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.