Insolvenţă de trei ani, un pas până la faliment. Potrivit legii, o firmă care timp de trei ani nu a reuşit să iasă din insolvenţă trebuie să intre în faliment. Acest lucru nu este exclus nici la societatea de termoficare din Petroşani. Consiliul local Petroşani are votul final în ceea ce priveşte această societate, însă nu este exclusă înfiinţarea unei noi firme care să se ocupe de termoficarea din Petroşani.
“Situatia la acest moment este destul de neclara in sensul in care pana la urma decizia principala revine domnului primar si consiliului local de a stabili care va fi viitoarea forma prin care populatia din municipiul Petrosani si respectiv institutiile si agentii economici vor beneficia in continuare de agent termic, apa calda si respectiv de caldura. In decursul acestei luni se va lua o decizie in acest sens pentru ca stim ca acea licitatie care a avut loc pentru ADI din pacate nu a avut castig de cauza si drept pentru care trebuie regandita situatia existenta”, a declarat Ovidiu Munteanu, directorul SC Termoficare SA Petroşani.
Pentru ca societatea să fie una profitabilă ar fi nevoie ca cel puţin 65% din apartamentele din municipiul Petroşani să fie racordate la acest serviciu. În momentul de faţă, gradul de branşare este de puţin peste 20 de procente.
“Firma actuala se gaseste in procedura de insolventa de mai bine de trei ani. De aceea pana la finalul furnizarii de agent termic se va finaliza si aceasta procedura pentru ca nu poate se mai continue si firma trebuie sa intre in faliment. Situatia din punct de vedere al banilor pe care SC Termoficare SA il are in aceasta perioada de zile catre bugetul statului a reusit sa isi achite integral contributiile pe care le datoreaza. Atat stopajul la sursa cat si restul de contributii la buget au fost achitate. Din pacate datorita faptului ca numarul de consumatori din pacate nu este la un nivel suficient in acest context orice societate ar fi fost fata de principalul furnizor respectiv Paroseni la acest moment nu ar putea sa reuseaca sa-si achite in totalitate suma de bani pe care o datoreaza pentru energia termica catre Paroseni. Exista niste posibilitati din punct de vedere managerial de a gandi alte strategii care avand in vedere ca Petrosaniul este principalul beneficiar dintre celelalte localitati din Valea Jiului printr-o strategie bine gandita se poate gasi o forma in asa fel incat lucrurile sa intre pe un fagas. Poate chiar nu in totalitate de la inceput dar pe parcurs sa recastige si sa poata sa isi achite si datoriile catre Paroseni. Este nevoie de o strategie bine gandita din punct de vedere al tarifului, din punct de vedere de a face populatia din Valea Jiului sa se regandeasca si a reveni spre sistem si atunci daca numarul de consumatori ar creste atunci ar fi benefic si noua firma ar putea sa supravietuiasca si sa evite situatia care este creata in momentul de fata”, a mai precizat sursa citată.
La nivelul Văii Jiului s-a dorit realizarea unui operator unic pentru termoficare. Toate licitaţiile au eşuat, astfel încât deocamdată acest serviciu este furnizat abonaţilor sub bvechea formulă.
Monika BACIU