.Index Actualitate

Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau. Picătura chinezească îi duce pe mineri la revolte

 

ech1Greutăţile şi lipsa materialelor îi determină pe mineri să se răzbune pe liderii de sindicat.câteva sute de mineri de la Lonea au cerut demisia liderului de sindicat, Tiberiu Cozma. Joi dimineaţă, aceştia au adus la cunoştinţa liderului lor problema.

Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele, spune că fiecare departament din cadrul organizaţiei este independent, iar oamenii refulează din cauza problemelor cu care se confruntă.

“Lucrurile se desfăşoară normal la mina Lonea, invoc independeţa organizatorică şi financiară pe care o are fiecare departament care este constituit la nivelul Sindicatului Muntele. În interiorul departametului de la Lonea, ca în orice alt departament din cadrul Sindicatului Muntele, ca în orice altă formaţiune politică, există de multe ori divergenţe de opinii sau de idei. Am avut o discuţie cu preşedintele departamentului, Tiberiu Cozma, în această dimineaţă. Sunt lucruri normale în lumea sindicală şi în lumea politică. Modul în care se gestionează activitatea din toate punctele de vedere la nivelul minei Lonea este foarte bine cunoscut de băieţii de acolo şi vor avea maturitatea necesară să ia deciziile pe care ei le consideră a fi cele mai bune pentru oameni”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Dacă voi nu vă vreţi, eu vă vreu. Cam acesta este şi principiul după care se ghidează sindicaliştii, însă chiar şi aşa aceştia sunt de părere că dacă oamenii sunt nemulţimiţi de activitatea sindicală înseamnă că în cadrul acelui departament există o rpoblemă.

“Dacă au minerii au cerut sau cer unui lider să îşi dea demisia înseamnă că există probleme legate de activiatea acelui lider, există nemulţumiri legate de liderul respectiv le provoacă în rândul salariaţilor. În acelaşi timp trebuie văzut ce procent de salariaţi solicită demisia pentru că eu sunt unul care pot să spun că din din 2700-2800 de voturi am avut vreo 1000 şi ceva de voturi la alegeri, deci sunt oameni care nu m-au dorit pe mine ca preşedinte. Asta nu înseamnă că cei care nu m-au dorit pe mine preşedinte pot să invoce de câte ori doresc demiterea mea. Avem exemple şi fac analogia cu politica pentru că seamănă destul de mult sindicalismul cu politica, există preşedintele ţării care după un referendum în care 7 milioane şi ceva de oameni au spus că trebuie să plece, totuşi a rămas pe funcţie. Sunt convins că ai mei colegi de la Lonea vor gestiona cu maturitate problema aceasta”, a mai spus sursa citată.

Intoxicările venite din partea unor lideri de sindicat, lipsa materialelor şi icnertitudinea privind locul de muncă îi determină pe ortaci să ia decizii radicale. De această dată, ei s-au răzbunat pe liderul lor, Tiberiu Cozma, căruia îi cer demisia.

“Lipsa de informare a oamenilor şi poate şi modul indolent al unor lideri de sindicat pot duce la astfel de situaţii, însă cu siguranţă cea mai mare problemă o reprezintă munca grea pe care oamenii o fac în subteran şi nemulţumirile nu pleacă într-un procent mare de la contractul colectiv de muncă sau de la liderii de sindicat. Nemulţumirile pleacă, peste 90% dintre ele, doar de la faptul că locul lor de muncă este unul care este din ce în ce mai greu. Observă oamenii că utilajele şi materialele cu care lucrează sunt dinc e în ce mai puţine, observă că siguranţa locurilor de muncă nu mai este cea pe care au avut-o cu ceva timp în urmă şi mai observă că cei care îi conduc sunt numiţi de către oamenii politici pe criterii politice şi este evident faptul că un om care îşi desfăşoară activitatea într-un abataj de 20 de ani şi a trecut prin faţa lui şi a primit ordine de la şefi cu profesionalism vede că apare cineva, dar este şeful lui şi trebuie să îl agreeze ca şef doar pentru că l-a numit în funcţie deputatul, senatorul sau vreun primar. Nu este neaparat o răzbunare pe Tiberiu Cozma, este oarecum un mod de reacţie normală în lumea noastră minerească. Ceea ce a generat aceatsă stare de tensiune de la Mina Lonea nu o cunosc în amănunt, dar o pot bănui pentru că lucrurile sunt identice peste tot. Până la urmă, statutul de lider este unul pe care ţi-l dau oamenii şi este unul pe care îl pierzi tot dacă oamenii consideră că nu îl mai meriţi”, a mai subliniat Nica.

Tiberiu Cozma, preşedintele Departamentului Muntele de la Mina Lonea nu a putut fi contactat pentru a oferi informaţii cu privire la problemele din interiorul organizaţiei sindicale.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.