.Index Actualitate

INSEMEX şi proiectele de cercetare

02-alba-Artur-Gaman-INSEMEX38 de propuneri de cercetări, echivalentul a miliarde de lei. Reprezentanţii INSEMEX Petroşani au în vedere efectuarea mai multor cercetări în cursul acestui an. În acest sens, aceştia au trimis la Bucureşti la Ministerul Educaţiei Naţionale portofoliul cu cele 38 de propuneri de proiecte.

 

“Astăzi trebuie să ajungă la Comisia de Evaluare de la Ministerul Educaţiei Naţionale portofoliul de 38 de propuneri de proiecte de cercetare din cadrul Programului Naţional pentru a fi evaluate şi ulterior finanţate. Toate aceste propuneri se referă la manifestările pirogene, la creşterea stării de securitate din industria minieră şi din alte industrii cu potenţial pericol de explozie. Sunt proiectele aferente anului 2015. sunt undeva la 25-26 de miliarde în situaţia în care se vor finanţa toate”, a declarat Artur Găman, director general INSEMEX Petroşani.

 

 

Prin majoritatea proiectelor, cei de la INSEMEX au în vedere găsirea unor soluţii optime pentru îmbunătăţirea stării de securitate.

 

“Urmărim o îmbunătăţire a stării de securitate, a aerajului şi a ventilaţiei miniere, evitarea accidentelor majore care se pot întâmpla. De mult ori dacă umbli la proceduri sau la lucruri, nu foarte costisitor financiare se pot obţine rezultate foarte bune”, a mai subliniat sursa citată.

 

INSEMEX Petroşani aluat ființă în anul 1949 sub denumirea de “Stația de Cercetări pentru Securitatea Mineră” ca filială a I.C.E.M.I.N. București. Înfințarea ei a fost determinată de necesitatea rezolvării problemelor de tehnica securității înindustria minieră din România. Numele sub care este cunoscut acest institut atât în cadrul industriei miniere,cât și în cadrul altor industrii,cum ar fi cele constructoare de mașini, electrotehnice, chimice sau petrolifere se încadreazaîn tradiția pe care colectivul acestuia în activitatea lor de peste 65 de ani au făurit-o. Instituţia dispune de un poligon de antrenament pentru salvatori, un poligon de încercare a explozivilor de uz civil si a articolelor pirotehnice, situat la circa 5 km de orasul Petrosani, o hala de incercari pentru instalații si echipamente electromecanice. INSEMEX își desfășoară activitatea în 4 departamente de cercetare, care cuprind 10 laboratoare specializate.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.