.Index Actualitate Politica

Întunericul nopții, înălbitorul dimineții

Viorel Sălan (PSD) – Sunt parlamentar al Româniie și nu pot să comentez o decizie a Guvernului

  • Florin Roman (PNL) – „E o zi de doliu care ne intoarce la Romania lui Iliescu”
  • Haralambie (PMP) – “În loc să vorbească de fonduri europene, vorbesc de fraudă”
  • Mircea Ioan Moloț (ALDE) – “Guvernul e expresia celor care l-au votat”

Întunericul nopții s-a dovedit a fi înălbitorul dimineții pentru corupții României. Guvernul a adoptat, la adăpostul nopții, ordonanța de urgență modificarea codurilor penale și proiectul grațierii. Măsura Guvernului a scos lumea în stradă șI a stârnit reacții din partea politicienilor hunedoreni.

Social-democraților li s-a interzis să vorbească cu presa pe subiectul celor două ordonanțe. Viorel Sălan este singurul membru PSD care a putut fi contactat pentru a-și expima punctul de vedere cu privire la măsurile adoptat de Guvernul României. Acesta subliniază că în Parlament încă nu a ajuns niciun astfel de proiect, dar în momentul în care documentele vor ajunge la Parlament le va consulta cu mare atenție.

“Sunt parlamentar al României șI nu pot să comentez o decizie a Guvernului. În Parlamentul României nu a ajuns niciun proiect de act normativ. Când va ajunge un astfel de document îl voi studia cu multă atenție și atunci mă voi putea pronunța asupra lui”, a declarat Viorel Sălan, senator PSD.

Mircea Ioan Moloț, președintele ALDE Hunedoara, partenerul de guvernământ al PSD, subliniază că Guvernul a votat cele două proiecte în deplină legitimitate.

“Aceste ordonanțe de urgență sunt date de un Guvern legitim. Majoritatea poporului a votat în luna decembrie, iar Guvernul e expresia celor care l-au votat”, s-a limitat la a declarat președintele ALDE Hunedoara, Mircea Ioan Moloț.

Opoziția VEHEMENTĂ

Opoziția este total în dezacord cu ceea ce a făcut Guvernul în privința ordonanțelor. Cel mai vocal este Florin Roman, președintele PNL Hunedoara, și parlamentar. Acesta susține că ceea ce s-a întâmplat este o lovitură dată statului de drept.

“E mai rau ca in martea neagra! Atunci legile au fost atacate la CCR si nu si-au produs efectele. Acum “lovitura de stat” a PSD si a lui Liviu Dragnea, in miez de noapte, ca hotii, isi produce efectele!!! E o zi de doliu care ne intoarce la Romania lui Iliescu! Alaturi de presedintele Romaniei pana la capat! Singura solutie, probabil o revolutie de catifea! Spuneam in campania electorala ca trebuie sa aparam tara de penali! Ca in fiecare judet este un Dragnea mai mic! Ca o data ajunsi la putere nu-i opreste nimic sa teleormanizeze Romania! Si eram injurat cu manie proletara de comunisti si presa rosie! Acum tragem ponoasele votului si indiferentei multora dintre noi! Mai avem o ultima sansa: sa lasam toti alte probleme si sa aparam Romania de Dragnea-Tariceanu si PSD-ALDE. Altfel e…PA!”, a spus Florin Roman, președinte PNL Hunedoara.

Adrian David, membru PNL Hunedoara critică modul în care au fost adoptate cele două proiecte de Guvern și subliniază că acestea vin să îl dezincrimineze pe președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Critica mea e cu privire la corpul-substanța acestei ordonanțe și modul cum au ales să le aplice. Era nevoie de o modificare a codurilor de procedură, dar nu înțeleg de ce s-a facăt acest lucru fără o dezbatere în prealabil. Nu putem spune că o întâlnire de o oră a ministrului Justiției cu societatea civilă poate fi refectată ca o dezbatere.Graba și lipsa de transparență îmbrățișate de Guvern nu au fost în scopul adevărului, ci a fost un scop ocult. Aștept de la reprezentanții Guvernului să ne explice scopul actului și dacă are o legătură cu dezincriminarea președintelui PSD. Acest rău nu poate fi desfăcut în statul de drept. Nu poate fi revocată hotărârea”, a declarat Adrian David, membru PNL.

Haralambie Vochițoiu, președintele PMP Hunedoara este de părere că adoptarea ordonanțelor la adăpostul nopții reprezintă o tentativă de a ascunde sub preș anumite lucruri.

“Un Guvern legitim și un Parlament legitim are dreptul să adopte astfel de ordonanțe de urgență, dar acestea nu se fac în miez de noapte dacă nu ai ceva de ascuns șI fără ca poporul să fie consultat. În loc să ne preocupe problema absorbției de fonduri europene, noi suntem mult prea ocupați cu fraudele. Pentru mine este o frustrare și sunt alături de popor pentru că am crezut că toți cei care trebuie să plătească vor plăti. Este o deziluzie, iar lucrurile nu se vor opri aici pentru că nici oamenii nu se vor opri aici”, a declarat Haralambie Vohițoiu, președintele PMP Hunedoara.

Europarlamentarul hunedorean Siegfried Mureșan subliniază că ceea ce a făcut Guvernul aruncă România în trecut.

“Ceea ce s-a întâmplat în această seară e cel mai mare pas înapoi în materie de stat de drept pe care l-a făcut România în ultimii 27 de ani! Rușine Guvernului!”, a spus Siegfried Mureșan, europarlamentar hunedorean.

Ordonanţa de Urgenţă, care poartă numărul 13/2017, a apărut în Monitorul Oficial. Conform actului normativ, modificările aduse Codului Penal vor intra în vigoare la 10 zile după apariţie. Modificările Codului de Procedură Penală ai intrat în vigoare imediat.

Nistor, beneficiar al ordonanțelor

Laurențiu Nistor președintele PSD Hunedoara a fost și el în conflict de interese. ANI a constatat că în mandantul 2008-2012 și-a angajat două rude la cabinetul parlamentar. Acesrta și-a angajat fiica și ginerele, stabilind astfel un prejudiciu de 80.000 de lei.

Legalizează hoția

Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă. În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

“Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în documentul citat.

Ordonanța de urgență mai prevede că aceste dispoziții nu se aplică “în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Referitor la infracțiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabilește că aceasta nu se pedepsește dacă este săvârșită “de un membru al familiei sau afin până la gradul II”, dar nici “în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.

Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracțiunii sunt “persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”. În noua formă, alineatul prevede că “fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Ministrul Justiției a spus că, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai fi sancționat penal.

Ministrul Justiției a mai spus că în OUG sunt modificări și în ceea ce privește instituția denunțătorului.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.