.Index Actualitate

Mineritul va muri fără energie

minMoartea mineritului şi a energiei din judeţul Hunedoara este reprezentată de o potenţială divizare a Complexului Energetic Hunedoara. Cei care sunt ancoraţi în realitatea cotidiană a societăţii sunt de părere că o posibilă rupere a mineritului de energie ar duce la sucombarea ambelor activităţi.

“Divizarea este o solutie pe care o intrevad in primul rand cei din energie. Din pacate exista lideri de sindicat si in zona miniera incuiati la minte care nu vad mai departe decat mici si berea pe care o dau membrilor sai de sindicat. Divizarea inseamna fara nicio discutie moartea mineritului si a energiei din judetul Hunedoara”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Declaraţiile liderilor de sindicat vin pe fondul afirmaţiilor făcute de ministrul Energiei Andrei Gerea.

 

“La Hunedoara însă problema aceasta a certificatelor de dioxid de carbon este atât de mare încât s-ar putea să nu avem altă soluție decât divizarea Complexului, un lucru care este discutat și acceptat și de către cei de acolo. Vom vedea însă în ce măsură. Noi am fost la Comisia Europeană săptămâna trecută exact ca să vedem dacă avem acceptul lor pentru un ajutor pentru achiziționarea acestor certificate. Au spus: ok puteți acorda ajutor de stat, de salvgardare, dar acesta presupune să intrați în anumită procedură de divizare. Dacă planul de restructurare pe care îl vom prezenta va arăta convingător atunci vor renunța la acest lucru mai ales că această divizare nu presupune, cel puțin în primele luni decât activitate birocratică. Nu va deveni efectivă. Deci avem timp până în septembrie să venim și cu un plan realist care să convingă că mai avem o soluție. Dacă nu, putem merge pe o divizare”, a spus Gerea.

 

Ani de zile s-a încercat realizara unei singure societăţi care să aibă încorporată atât mineritul cât şi partea energetică. Acum că acest lucru a fost înfăptuit se doreşte separarea celor două activităţi.

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.