.Index Actualitate

Neconform pentru nesupunere

ceh12Complexul Energetic Hunedoara, neconform din punct de vedere al legislaţiei de mediu. Nechiziţionarea certificatelor de carbon de către Complexul Energetic Hunedoara până la data de 30 aprilie, face ca entitatea să fie considerată neconformă de către Ministerul Mediului.

 

“În cazul nerespectării acestei obligaţii se aplică penalitatea de 100 de euro/tona de dioxid de carbon echivalent emisă pentru care operatorul nu a restituit certificatele, echivalentă în leu la cursul de schimb leu/euro al Băncii Naţionale a României, sumă care se constituie venit la fondul pentru mediu, în condiţiile legii, operatorul fiind considerat neconform”, se arată în documentele Ministerului Mediului.

 

Complexul Energetic Hunedoara a primit două notificări, una în luna aprilie şi una în luna martie.

 

“Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului comunică Administraţiei Fonduilui pentru Mediu lista operatorilor care nu restituie în condiţiile legii certificatele aferente anului precedent, în vederea demarării procedurii de stabilire, control şi emitere a deciziei care constituie titlu de creanţă pentru încasarea penalităţii de 100 de euro”, se mai arată în document.

 

În tot acest timp, reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara fac eforturi pentru a nu fi nevoiţi să plătească amenda de 120 de milioane de euro.

 

“Am primit un sprijin real din partea Comisiei, ne-am deplasat la sediul Digi Clima și la Digi Competition și discuțiile purtate au concluzionat un lucru: haideți să ne facem treaba, să rambursăm ajutorul de stat ilegal, să achiziționăm certificatele de CO2 și după aceea, încursul luinii iunie, să venim cu dosarul în care să explicăm de ce s-a întârziat. Nu este vina companiei (CEH – n.r.), este vina statului și putem să fim iertați”, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.

 

Şi în cazul în care Complexul Energetic Hunedoara ar fi avut numărul necesar de certificate, acestea tot ar fi trebuit achiziţionate, potrivit reglementărilor de mediu.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.