Parlamentarii vor facilitarea programului Schi în România

IMAG0230

Parlamentarii hunedoreni vor modificarea legii privind aprobarea programului “Schi în România”. Mai exact parlamentarii vor ca primăriile care încearcă să obţină terenuri din fondul forestier să nu plătească pentru acestea. Mai mulţi parlamentari hunedoreni au iniţiat un proiect de lege prin care solicită modificarea legii 523/2003 privind aprobare progarmului naţional Schi în România.

 

 

Astfel dacă se adoptă propunerea, se specifică faptul că  “sunt exceptate de la plata obligaţiilor băneşti persoanele fizice şi juridice, obştiile de moşeni şi composesoratele”.

 

Potrivit expunerii de motive “reglementarea propusă este motivată de necesitatea dezvoltării independente a zonelor turistice fără a bloca această dezvoltare prin finalizarea unui studiu la nivel naţional care implică o perioadă mai mare de realizare, preucm şi de respectarea termenelor stabilite în proiectele de derulare, finanţate din fonduri europene, vizând implementarea programului naţional de dezvoltare a turismului Schi în România. De asemenea, terenurile forestiere destinate realizării pârtiilor pentru practicarea schiului şi a altor sporturi de iarnă, precum şi a instalaţiilor de transport pe cablu aferente acestora sunt exceptate de la plata taxei pentru scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, cu condiţia ca beneficiarul scoaterii să fie autoritatea publică locală, persoane fizice şi juridice, obştile de moşeni precum şi composesoratele”.

 

Administraţia locală de la Petroşani încearcă să scoată un teren din fondul forestier de câţiva ani, însă până acum nu există o soluţie definitivă. Autorităţile locale încearcă prin acest proces să nu plătească celor de la Romsilva taxa pentru scoaterea din fondul forestier. Există însă şi o altă posibilitatea cea de a oferi la schimb un alt teren. Este vorba de dosarul în care municipalitatea se judecă cu Romsilva pentru cele 46 de hectare de teren din Parâng.

Toate sentinţele favorabile municipalităţii au fost casate, iar acum litigiul continuă cu un aspect care ar fi trebuit avut în vedere de prima instanţă de judecată. Urmează ca un expert să stabilească situaţia terenului disputat de autorităţile locale de la Petroşani şi Romsilva.Primăria Petroşani vrea să scoată din fondul forestier suprafaţa de 46 de hectare de teren în aşa fel încât încât să poată continua proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Soluţiile favorabile obţinute până acum de autorităţile locale au fost casate.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.