.Index Actualitate

Drumul spre Dealul Babii va fi asfaltat. În viitor

De zeci de ani se vorbește de asflatarea drumului Vulcan – Dealul Babii – Merișor. Cunoscut sub numele de drumul Dracului, DJ 666 (denumirea oficială), drumul a fost pavat, ani la rândul, cu promisiuni. Traficul în zonă se desfășoară anevoios, e nevoie de curaj pentru a circula cu mașina pe drumul care ar putea scurta distanța dintre Vulcan și Hațeg cu circa 16 kilometri. Oficialii Consiliului Județean Hunedoara susțin că urmează a se asfalta aproximativ 2 kilometri din drumul care leagă Vulcanul de Merișor, prin Dealul Babii.

“Este în programul nostru drumul spre Dealul Babii. Se vor asfalta aproximativ 2 kilometri”,  a declarat Mircea Bobora, președintele CJH.

Odatã cu darea în folosintã a acestui drum, în afarã de scurtarea rutei Valea Jiului- Deva cu 30 de kilometri, datorizã zonei mirifice, a peisajelor si a asezãrii geografice, aici se va putea dezvolta agroturismul. DJ 666 se afla pe traseul unuia dintre dintre cele mai vechi drumuri de pe teritoriul Romaniei. In antichitate era una dintre principalele cai de legatura dintre sudul tarii si zona intracarpatica. Se presupune ca pe aici au trecut pana si o parte dintre legiunile lui Traian, in drumul lor spre Sarmizegetusa Regia. Istoricii sunt insa absolut siguri ca, in Evul Mediu, drumul constituia o importanta cale de acces din Tara Romaneasca spre Transilvania si invers. El a fost folosit intens pana la finele secolului al XlX-lea, cand a aparut calea ferata dinspre Simeria pana la Petrosani si abandonat dupa construirea soselei de pe Defileul Jiului.

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.