100.000 de euro pentru dreptul la viaţă. Edy suferă de o formă rară de leucemie şi are nevoie de un transplant

IMG_20140925_130048Condamnat la suferinţă din primele zile de viaţă. Este povestea unui băieţel de cinci ani din Petrila care se luptă cu o boală necruţătoare. Eduard Bălan a fost diagnosticat la trei zile de la naştere cu o afecţiune foarte gravă care nu îi oferă prea mulţi ani de viaţă. Copilul are o formă rară de leucemie şi pentru a trăi are nevoie de un transplant medular.

 

“De când s-a născut copilul suferă de o anemie severă şi a fost diagnosticat din primele trei zile de viaţă. De atunci ne chinuim pe la Timişoara, la Cluj, am fost şi în Ungaria la Debrecen. La câteva luni de viaţă am fost în Italia şi s-a pus acelaşi diagnostic. Din păcate şansă lui de supravieţuire este doar printr-un transplant mădular”, ne spune Cristian Bălan, tatăl băieţelului.

 

Băiatul are nevoie de un transplant care nu poate fi realizat în ţară. Intervenţia ce ar trebui să se facă în Israel costă între 80-100.000 de euro, iar părinţii lui nu au aceşti bani.

 

“Transplantul s-ar putea face în Israel sau în San Giovani Rotondo în Italia. Costul unui transplant mădular ajunge undeva la 80-100 de mii de euro. Nu ştim o cifră exactă pentru că acestea sunt legile în România. O parte îţi spune una şi pe altă parte alte lucruri. Tratamentul pe care îl facem acum prin Casă de Asigurări o parte iar o parte o suportam noi părinţii este undeva la 4700 de lei lunar prin Casă de Asigurări. Ceilalţi 300-400 de lei îi asigurăm noi pentru că nu ne permitem toată suma pentru că este foarte mare. Din păcate este o sumă foarte mare pentru noi şi este peste puterile noastre. Chiar dacă am scoate bani din banca nu avem nicio şansă. Transplantul ar fi bun cât mai repede pentru copil pentru că deja are 5 ani şi jumătate şi în timp i-ar putea afecta şi celelalte organe, ficatul, plămânii, rinichii. La trei săptămâni făcând transfuzia de sânge cu timpul I se acumulează fierul şi I se face tratament pentru a nu-i afecta organele dar nu se ştie pentru cât timp”, ne mai spune tatăl copilului.

 

Cei cinci ani de viaţă, Eduard i-a petrecut majoritatea timpului prin spitale printre investigaţii medicale şi transfuzii de sânge. Copilăria lui este umbrită de această boală nemiloasă care îi afectează organismul. Chiar şi aşa, micuţul zâmbeşte, se joacă, se poartă ca un copil ca oricare altul.

 

“Din cei cinci ani circa una sau două săptămâni pe lună în ultimii doi ani. Înainte stătea cam o săptămână în spital. În rest acasă iar acum în ultimii doi ani două trei zile sta în spital pentru transfuzie şi protecţia pentru ficat. Mai mult nu se poate face. Starea lui nu a fost afectată foarte mult pentru că mănâncă normal, vorbeşte, merge doar faptul că este dependent de transfuzia de sânge. Până nu vom face transplantul mădular aşa va merge”, ne mai povesteşte tatăl său.

 

Părinţii trag speranţe că până la urmă vor strânge fondurile necesare pentru a realiza transplantul astfel ca micuţul lor să aibă şansa să ducă o viaţă normală.

 

“Speranţa moare ultima. Noi speram să îi strângem cât mai repede şi să putem da drumul mai departe pentru a se face copilul bine”, spune cu ultimele puteri bărbatul.

 

Pentru a veni în ajutorul lui Eduard şi Asociaţia San Montan din Petrila va organiza o acţiune de strângere de fonduri.

 

“Iubitorii de sport şi cei care doresc să ajute un sufleţel pot să participe la orele de alergare şi mountain bike pe traseul de 10 km Cheile Tăii-Cabana Auşelu. Cel mai bun timp atât la alergare cât şi la bicicletă va fi premiat cu trofeul alături de Edy”, spune Erika Santa, reprezentantul Asociaţiei San Montan.

 

Taxa de înscriere la concurs este de 30 de lei, iar banii strânşi vor fi depuşi în contul umanitar deschis pentru Edy. Totodată şi Primăria Petrila va oferi o porţie de paste cu brânză pentru participanţi.

 

Monika BACIU

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.